Top vision

czen

Přesčasy a svátky - kdy lze nařídit práci?

Možná jste i vy sledovali, kterak se po několik let ve sněmovně a v médiích probírala možnost omezit práci ve svátek obdobně, jako je tomu v řadě okolních zemí. A už je to tady! Nová úprava práce ve svátek vchází v platnost 1. říjnem 2016. Dočkali jsme se nového zákona, který upravuje pracovní dobu v maloobchodě a velkoobchodě (zákon č. 223/2016 Sb.).

V České republice máme uzákoněno celkem 13 státních svátků (z toho 2 pohyblivé). S účinností od 1. října 2016 je zákonem zakázán prodej v 7 svátků a v 1 případě je prodej omezen. Jakmile někdo provozuje obchodní jednotku o aspoň 200 m2 (nebo bazar, zastavárnu či výkupnu odpadu bez ohledu na velikost prodejní plochy), pak nesmí prodávat 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. prosince a 26. prosince.

Na Štědrý den 24. prosince je prodej zakázán v době od 12 do 24 hod. Vesele dál se může obchodovat na Velký pátek, 1. května, 5. a 6. července a 17. listopadu. Nad dodržováním nového zákona bude bdít Česká obchodní inspekce, která může provozovateli/zaměstnavateli udělit pokutu až 1.000.000 Kč, resp. až 5.000.000 Kč v případě opakovaného porušení zákona. Výjimku ze zákona mají prodejny do 200m2 plochy, prodejny na nádražích/letištích, čerpací stanice, lékárny a prodejny v zdravotnických zařízeních.

Jestli jste dočetli až sem, tak si možná právě v duchu říkáte: „Aha, takže nám je to fuk. My totiž nemáme žádné prodejny! My vyrábíme nebo poskytujeme službu...“ Ale jste si vážně jistí, že máte pravdu? V dnešní uspěchané době není výjimkou, že ve svátek pracuje kde kdo (zákaznická centra, servisy, výrobny).

Přitom státní svátek je nárokovým dnem volna (tzv. dnem pracovního klidu) pro drtivou většinu zaměstnanců v republice. Často i pro vaše zaměstnance. Zaměstnavatel smí totiž nařizovat práci ve svátek převážně v nepřetržitých provozech a při hlídání objektů nebo v mimořádných případech typu inventura, povodně aj.

A to, že potřebujete mít hotovou zakázku (i když se u Vás nepracuje nepřetržitě = 24 hod. denně 7 dní v týdnu) nebo že po vás práci vašich zaměstnanců ve svátek vyžaduje smlouva se zákazníkem, není výjimkou v zákoně! Zaměstnavatel tak nemůže bouchnout do stolu a zaměstnancům práci nařídit. Může se však na práci se zaměstnanci pěkně dohodnout.

Tohle je, ale jen jeden z mnoha zádrhelů na úseku pracovní doby, se kterými zaměstnavatelé v ČR zápasí. Co taková práce přesčas - nařídit nebo dohodnout? Nebo evidence pracovní doby – máte jí správně a kdo a jak ji vlastně má vést? Co home office a třeba příplatky za práci? Nebo plánování dovolené? Věděli jste, že nemít plán dovolené může znamenat pokutu od inspekce práce až 200.000 Kč? Kdy musíte zaměstnance z práce omluvit a kdy jen můžete? Mezi muset a moci je velký rozdíl!

Ale kdo se v tom má vyznat? Bohužel všichni zaměstnavatelé bez ohledu na svou velikost, obor či právní formu. Ve výsledku pak personalisté, vedoucí zaměstnanci a účetní. Kdo je připraven, není překvapen. Proto vás zvu na kurz Pracovní doba, překážky v práci a dovolená, kde se budeme věnovat pracovnímu a nepracovnímu času, právům a povinnostem v plné šíři a na řadě praktických příkladů. Těším se na vás v top vision!

Dana Blažková

Dana Blažková

Dana Blažková

Poradce v pracovním právu a personalistice, lektorka pracovního práva

Další články autora

Povinnosti vůči podřízeným
Povinnosti vůči podřízeným

Pracovníci na vedoucích pozicích denně řeší nejrůznější požadavky zaměstnanců, otázky související s pracovními povinnostmi, dovolenou, či způsobenými škodami. Často musí rozhodnout v reálném čase, aniž by se mohli obrátit na právní podporu. O tom a mnohém dalším vypráví naše lektorka Dana Blažková, specialistka na pracovní právo. 

Do práce také o státním svátku?
Do práce také o státním svátku?

Každý nemohl strávil vánoční svátky se svými rodinami. Někteří z nás museli jít do práce i ve svátek. Pojďme si společně připomenout, koho se práce ve svátek týká.

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru