Top vision

czen

Do práce také o státním svátku?

Ne každý strávil vánoční svátky se svými rodinami. Někteří z nás museli jít do práce i ve svátek. Pojďme si společně připomenout, koho se práce ve svátek týká.

Klasik praví, že „pátek není svátek“. Ale od r. 2016 už to nebude zcela pravda. Velký pátek bude svátek, a to rovnou státní svátek. Stalo se tak v rámci novelizace zákona č. 245/2000 Sb. o státních svátcích (novelu najdete ve sbírce zákonů pod číslem 359/2015 Sb.) Pro většinu zaměstnanců v ČR se tak velikonoční víkend prodlouží o další den volna, při kterém jim náleží mzda/plat a to bez ohledu na vyznání či zda mají malé děti, které mají školní prázdniny.

Komu práci ve svátek nařídit?

Zaměstnavatel smí nařídit práci ve svátek zaměstnancům v nepřetržitých provozech a při střežení objektů, dále při naléhavých opravách, živelných událostech, při inventuře/závěrce, nakládce/vykládce, pracích v dopravě, krmení a ošetřování zvířat a pracích, které uspokojují životní/zdravotní/vzdělávací/kulturní a sportovní potřeby obyvatel. V ostatních případech lze práci ve svátek dohodnout. Do práce ve svátek tak např. musí magistři v lékárnách, herci v divadlech, sportovci, zdravotníci, skladníci na inventuru a další. Ale i když se nakupování ve velkých centrech stalo téměř národním sportem, přesto nelze prodavačkám práce ve svátek (většinou) nařídit. Ono totiž koupit si nové boty, mobil či parfém není životní potřeba, ale věc, která snese odkladu a může počkat po svátku (či svátcích). Přesto jsou i nadále obchodní centra ve svátek plná kupujících a logicky také prodávajících. To znamená, že se zaměstnanec a zaměstnavatel na práci ve svátek dohodli.

Zajímá vás, jak se lze dohodnout na práci ve svátek? Co s tím, když zaměstnanec s prací ve svátek nesouhlasí? Pak dovolte, abych vás pozvala na kurz Zákoník práce pro zaměstnavatele, kde se budeme také věnovat i pracovní době a práci ve svátek.

Dana Blažková

Dana Blažková

Dana Blažková

Poradce v pracovním právu a personalistice, lektorka pracovního práva

Další články autora

Povinnosti vůči podřízeným
Povinnosti vůči podřízeným

Pracovníci na vedoucích pozicích denně řeší nejrůznější požadavky zaměstnanců, otázky související s pracovními povinnostmi, dovolenou, či způsobenými škodami. Často musí rozhodnout v reálném čase, aniž by se mohli obrátit na právní podporu. O tom a mnohém dalším vypráví naše lektorka Dana Blažková, specialistka na pracovní právo. 

Pracovní smlouvy a časté chyby s Danou Blažkovou
Pracovní smlouvy a časté chyby s Danou Blažkovou

Téměř každý dospělý v ČR se aspoň někdy stal zaměstnancem a většina obyvatel je zaměstnanci po celý svůj produktivní život. Proto nebude nijak nadnesené, když řekneme, že pracovní smlouva je dokument, se kterým se každý z nás někdy setká. V pracovním právu se také jedná o nejdůležitější smlouvu. 

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru