Top vision

czen

SEZNAMTE SE: Novela zákoníku práce 2023

Dlouho diskutovaná Novela zákoníku práce je na světě. Vláda ji schválila v dubnu letošního roku a většina ustanovení bude už brzy účinná. Hlavním přínosem novely je uvedení vybraných předpisů do souladu se směrnicemi EU. Dobrá zpráva tedy je, že Česko se vyhne mnohamilionové pokutě. Špatná zpráva je, že personalisty a HR pracovníky opět čeká neoblíbené studium právních norem. Podívejte se, jak se mění pravidla hry.   

Novela zákoníku práce se týká především: 1. práce na home office, která už v dnešní době nepředstavuje benefit, ale standard, 2. práce na DPP a DPČ, která pro mnoho lidí není pouhým přivýdělkem, ale hlavním příjmem, a 3. uzavírání elektronických smluv a doručování elektronických dokumentů.    

Nová pravidla pro home office

Novela se věnuje práci na home office, která se v posledních letech stala běžnou praxí. Práce na dálku bude nyní možná jen na základě písemné dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Tato dohoda by měla vymezovat místo výkonu práce, pravidla komunikace na dálku, systém zadávání a kontrolování úkolů nebo náhradu nákladů vzniklých při výkonu práce na straně zaměstnance. 

Zaměstnavatelé by měli nově hradit například náklady na elektřinu, a to paušální částkou, která nesmí být zahrnuta ve mzdě nebo odměně. V kurzu Novela zákoníku práce 2023 se dozvíte další detaily. Například zjistíte, ve kterých případech je zaměstnavatel povinen povolit zaměstnanci výkon práce na dálku.    

Dovolená a další výhody pro dohodáře

Dohodáři si dosud mohli vzít pracovní volno pouze při vážných osobních překážkách v práci, například při návštěvě lékaře. Nyní budou mít při splnění zákonných podmínek nárok na dovolenou. V kurzu Novela zákoníku práce 2023 si vyzkoušíte, jak vypočítat dohodářům dovolenou podle aktuálně platných předpisů. 

Díky novele budou dohodářům rovněž náležet příplatky za práci v noci, o víkendu nebo o státním svátku, případně jim vznikne nárok na náhradní volno. Novela rovněž stanoví zaměstnavateli povinnost seznámit zaměstnance s rozvrhem pracovní doby alespoň 3 dny před začátkem období, na které je rozvrh vypracován. 

Dokumenty v elektronické podobě

Novela rozvolňuje poměrně přísná pravidla pro elektronické doručování důležitých dokumentů. Pracovní smlouvy, dohody o provedení práce, dohody o provedení činnosti nebo dodatky k nim už nebude nutné doručovat do vlastních rukou. Nyní mohou být tyto dokumenty uzavřeny v elektronické podobě. Přísnější pravidla se budou nadále vztahovat například na doručování platových výměrů a výpovědí. 

Přijměte pozvání do kurzu Novela zákoníku práce 2023 a získejte kompletní přehled o všech změnách. Vše si probereme na praktických příkladech a žádná vaše otázka nezůstane nezodpovězena. 

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru