Top vision

czen

METODA SMART: Stanovte si chytré cíle

Anglické slovo SMART nese několik významů. SMART WOMAN je inteligentní, důvtipná, drzá, módní a luxusní. Pokud vám muž složí tento kompliment, pak se sklání nejen před vaším vybraným vkusem, ale také před vaší schopností rychle a samostatně myslet. Ambiciózní žena, která je nositelkou těchto atributů, se ve světě neztratí.

Chytrá žena si klade chytré cíle, díky nimž dokáže soustředit svou aktivitu správným směrem. A díky metodě SMART to teď dokážete i vy.

 

Metoda SMART

Znáte ten příběh o dívce, která hrozně moc chtěla, ale nevěděla CO? Nejspíš ne, protože všechno, co děláme, je vedeno vidinou cíle. Je důležité vědět, co chceme a kam jdeme. Když to nevíme, nemáme motivaci něco dělat a upadáme do apatie až do deprese.

S metodou SMART jsou naše cíle více strukturované a lépe sledovatelné. SMART cíle jsou: konkrétní (Specific), měřitelné (Measurable), dosažitelné (Attainable), smysluplné (Relevant) a časově vymezené (Timely).

 

Konkrétní cíle

Čím konkrétnější je váš cíl, tím konkrétnější je i vaše představa, jak byste ho mohla dosáhnout. Stát se milionářkou je příliš obecný cíl. Konkrétní cíl je vydělávat v příštích pěti letech 50 000 měsíčně prostřednictvím vlastního podnikání.

Chytrý cíl by měl odpovídat na následující otázky: ČEHO přesně chcete dosáhnout? JAK toho chcete dosáhnout? KDY toho chcete dosáhnout? PROČ toho chcete dosáhnout?

 

Měřitelné cíle

Stanovte si, jak konkrétně by se vaše sny měly uskutečnit, a určete si indikátory vašeho pokroku.

Pokud je vaším cílem dokonalá postava, můžete si svůj měřitelný cíl vymezit takto: Budu chodit třikrát týdně do posilovny. Každý měsíc budu vážit o jeden kilogram méně. Za půl roku budu mít obvod pasu 60 centimetrů.

 

Dosažitelné cíle

Než se vydáte na cestu ke svým cílům, položte si otázku, zda jsou pro vás vůbec dosažitelné. A pokud ano, ptejte se dál... Stojí výsledný stav za vynaložené úsilí, za váš čas, případně za vaše peníze?

 

Smysluplné cíle

Vyjadřují vaše cíle to, co doopravdy chcete? Podívejte se postupně na všechny své cíle a pokuste se o pravdivou odpověď na otázku: Proč to vůbec chci?

Proč chcete být ve vedení společnosti? Protože jste se narodila jako vůdce? Nebo jen chcete udělat dojem na své přátele? Proč chcete mít tři děti? Protože se cítíte nejšťastnější v roli mámy? Nebo jen chcete splnit přání svému partnerovi? Jsou vaše přirozené sklony v souladu s cíli, které si vytyčujete?

Jde o to, že následování cílů, které nejsou vaše, vás neudělá šťastnou. Nejprve budete prožívat frustraci kvůli tomu, že ještě nejste v cíli, a pak budete prožívat frustraci kvůli tomu, že už jste v cíli, ale pořád nejste spokojená, nebo jste dokonce ve stresu.

 

Časově vymezené cíle

Úkol bez časového limitu v podstatě neexistuje. Nic vás neuvede do akce tak spolehlivě jako deadline. Teprve když máte termín, stává se váš cíl závazným.

 

Chytré cíle vám pomohou postupovat k úspěchu rychleji. Proto je metoda SMART důležitou součástí priority & time managementu. Pokud vás zajímá téma sebeorganizace a sebeřízení, přijměte pozvání do kurzu Krotitelé času

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru