Top vision

czen

Z kolegy nadřízeným

Před nedávnem jste s kolegy kritizovali nadřízeného, teď jste tím nadřízeným vy sami. A vaši kolegové kritizují vás. Kromě toho s vámi nadále komunikují jako s kamarádem a fakt, že jste se stali šéfem, nepokrytě ignorují. Přinášíme vám pár tipů, jak tuto zrádnou situaci zvládnout.

 

Transparentní komunikace

Pohovořte si s podřízenými o své nové pracovní pozici, o tom, co z vašeho povýšení vyplývá pro vás a co z toho vyplývá pro ně. Vaši lidé by měli pochopit, že teď jste to vy, kdo jim zadává práci, kdo posuzuje jejich výkonnost a kdo rozděluje mimořádné odměny.

Velmi vhodné je naplánovat si s každým podřízeným individuální setkání a zjistit, co si o fungování firmy myslí. Zeptejte se svých lidí, jaké problémy v práci momentálně řeší a jak jim můžete pomoci. Vyjasněte si vzájemná očekávání. Komunikace je klíčem k úspěchu.

 

Nic neuspěchat!

Než se pustíte do strukturálních a personálních změn, dejte tomu čas a nasbírejte co nejvíce informací. Pokud se ihned po svém nástupu začnete zbavovat neproduktivních lidí, můžete tím vyvolat paniku i u těch, kteří se snaží a skutečně pracují.

Každý lídr má svůj vlastní styl vedení. To, že jste teď lídrem vy, však neznamená, že musíte dělat všechno jinak, než váš předchůdce. Změny, které uděláte, by měly být smysluplné. Pokud nejsou ničím přínosné, jsou zbytečné.

 

Profesionální přístup

Vaše přátelství s některými bývalými kolegy by neměla mít vliv na výkon vaší práce. Měli byste uplatňovat na všechny stejná měřítka.

Pokud budete jednat profesionálně v každé situaci, vaši lidé ve vás budou přirozeně vidět svého lídra. Budou vás respektovat, i když se jim nebude líbit každé vaše rozhodnutí. Pamatujte, že vaším cílem není být populární, ale dovést tým k lepším výsledkům.

Lídr není zodpovědný jen sám za sebe, zodpovídá za celý tým. Proto je důležité, aby vedl svým vlastním příkladem. Ve vedoucí pozici jste totiž posuzováni nejen těmi nad vámi, ale i těmi pod vámi. A všichni bedlivě sledují, jak si v nové roli povedete.

 

Práce na sobě

Pokud jste ve vedoucí pozici poprvé, požádejte HR oddělení o vzdělávací kurz týkající se managementu nebo leadershipu. Vyhnete se tak velké spoustě amatérských chyb, které by vás mohly připravit o status quo schopného lídra.

Rádi vás přivítáme v kurzu Manažer na startovní čáře, který vám poskytne průpravu pro vaše první dny a týdny ve vedoucí pozici.

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru