Top vision

czen

Osobnost spíkra dělá prezentaci

Osobnost přednášejícího udává celkový styl prezentace. Pokud je spíkr zajímavý a zapamatovatelný, jeho prezentace bude přesně taková. Výrazná osobnost dokáže dodat výraz i svému projevu, snadno přitahuje pozornost posluchačů, a tak nemá problém předat své poselství.

Osobnost je klíčovým faktorem, který rozhoduje o tom, jaký bude mít prezentace na publikum dopad. Racionální typ spíkra předloží věcná fakta a logické argumenty, kterým sice nelze oponovat, ale pouze emocionální typ spíkra dokáže posluchače strhnout na svou stranu a nadchnout je pro svou věc.

Jste spíše racionální, nebo emocionální? Soustředíte se více na obsah prezentace, nebo na své publikum? Poznáte se v některém ze čtyř typů?

 

1. INFLUENCER


INFLUENCER je inspirovaný i inspirující. Jde mu o to, aby navázal kontakt s publikem a předal mu především svůj pozitivní přístup. Díky nadměrné dávce nadšení se mu daří posluchače nejen angažovat, ale také je uvést do akce. Ví, jak lidi maximálně motivovat a dostat z nich to nejlepší.

Tento řečník se soustředí na své one man show, avšak jeho prezentace postrádají data a důležité detaily. Pomohlo by mu, kdyby svůj projev podpořil důkazy.

 

2. PROFESOR


PROFESOR se soustředí na obsah prezentace. Věří, že profesionální prezentace by měla být vyčerpávající, bohatá na informace, zkrátka nic nesmí zůstat utajeno. Obvykle tak vyčerpá nejen téma, ale i své posluchače. Tento typ vystupuje v roli respektovaného odborníka, jeho prezentace jsou propracované a mají přehlednou strukturu. Své teze opírá o výzkumná data. Velkou pozornost věnuje detailům.

PROFESOR má tendenci posluchače přehltit informacemi. Protože se soustředí na obsah, chybí mu kontakt s publikem a může působit odtažitě.

 

3. DRIVER


DRIVER disponuje obrovskou silou osobnosti a má velmi sebevědomý projev. Věří sám sobě i svým slovům. Dokáže prodat jak sám sebe, tak i své myšlenky, produkty a služby. Má charismatickou osobnost a jeho prezentace jsou velmi přesvědčivé. Opírá se o fakta a logicky argumentuje.

Tento typ spíkra je průbojný, umí se prosazovat, ale někdy to může až přehnat a být pro posluchače až příliš ambiciózní.

 

4. KOUČ


KOUČ nevede svou prezentaci jako přednášku, ale vtahuje své posluchače do diskuze. Díky své přirozené přátelskosti budí důvěru a dokáže své publikum nejen angažovat, ale také otevřít. Umí dokonale naslouchat.

Problém nastává, pokud se spíkr nechá příliš přerušovat publikem. Potom může ztratit kontrolu nad svou prezentací a sám se ocitnout v roli pouhého posluchače.

 

Chtěli byste se naučit lépe pracovat se svým prezentačním stylem? Přijměte naše pozvání do kurzu Tajemství nejlepších spíkrů.

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru