Top vision

czen

ONLINE PREZENTACE, která zaujme

Prezentace z prostředí domova představuje skutečný oříšek. Pokud už máte online prezentování za sebou, tak víte, jak náročné je získat si pozornost posluchačů, které nejvíce ze všeho zajímá interiér vašeho bytu nebo chatovací okénka nejrůznějších aplikací. A pokud dojde k obávanému zamrznutí obrazovky, můžete ztratit publikum nadobro. 

Podle dat společnosti InterCall při online prezentacích 63 % posluchačů píše a posílá maily, 21 % nakupuje online, 9 % cvičí jógu a 6 % si vyřizuje telefonické hovory. Jak tedy zaujmout publikum, když vašim slajdům konkuruje Zalando, Netflix, WhatsApp a Instagram? 

 

Méně, nebo více?

Snažte se vždy vytvořit větší počet slajdů s menším množstvím informací. Čím častěji se totiž na obrazovce objeví nový slajd, tím poutavější bude prezentace pro vaše posluchače. Místo jednoho slajdu s deseti body připravte deset slajdů s jedním silným sdělením. Ilustrujte věty pomocí obrázků. 

Nezapomeňte se svému publiku občas ukázat. Obzvlášť v dnešní době sociálního distancování bude lidský obličej fungovat lépe než statický slajd. Offlinové prvky - icebreakery, příběhy, příklady, překvapivá data, přirovnání, otázky, humor - to všechno do online prezentace také patří. 

 

Připravte si scénu 

Odstraňte veškerý vizuální nepořádek, který je vidět na pozadí za vámi. Nepořádkem se myslí pokojové rostliny, krabice, hromady knih nebo domácí zvířata. Ideálním pozadím je prázdná zeď. Pokud osvětlení ve vašem pokoji není optimální, postavte si za notebook stolní lampu, která vám rozjasní obličej. Aby to dobře fungovalo, ztlumte osvětlení v jiných částech místnosti. 

 

Hoďte se do gala

I když prezentujete z domácího prostředí, oblékněte se tak, jako byste prezentovali v kanceláři. Nenápadné barvy jsou nejlepší - chcete, aby se lidé soustředili na vaše sdělení, ne na vaše oblečení. Webovou kameru nastavte tak, aby vám nedeformovala obličej. 

 

Zvuková zkouška

V ideálním případě byste měli prezentovat v klidné a tiché místnosti, ve které budete sami. Minimalizujte zvuky přístrojů v domácnosti, jako je kávovar, pračka, myčka, telefon a podobně. Zavřete okna, aby nebyl slyšet hluk z ulice. A nezapomeňte zkontrolovat, zda vám funguje mikrofon.   

 

A začínáme! 

Začátek je zcela zásadní, protože udává celkový tón vaší prezentace. Zkontrolujte si, jak se cítíte, než budete svou náladu šířit. Pokud jste nervózní, podráždění, skleslí nebo apatičtí, zkuste si před online prezentováním pustit vtipná videa nebo vaši oblíbenou hudbu. Dobrý první dojem vám dodá pocit sebevědomí.

Procvičujte si také mluvení s pohledem do kamery - bez sledování obrazovky. Posluchači tak budou mít pocit, že se jim díváte do očí. 

 

Zmáčkněte nahrávání 

Dobrý nápad je nahrát si celou prezentaci pro ty, kteří se online konference nemohli v daném čase zúčastnit. Videonahrávka může být užitečná i pro vás - všimnete si, jakých chyb se příště vyvarovat. 


Chcete ještě více inspirace? Přijměte pozvání do kurzu Jak prezentovat v onlinu jako naživo. Držíme vám místo.

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru