Top vision

czen

Naučte se prosadit svůj názor

Zajímá vás, jak s lehkostí prosadit svůj názor a dosáhnout toho, co chcete? Klíčem k tomu je srozumitelná a přesvědčivá asertivní komunikace. Podívejte se, jak prosadit své myšlenky, ale zároveň respektovat názory ostatních. Asertivita totiž není jen o tom, kdo má pravdu, a kdo ne, ale o udržování vzájemného vztahu.

Každý z nás denně komunikuje. S přáteli, rodinou, či kolegy v práci. V některých případech si komunikaci přímo užíváme, kolikrát, a to především v pracovním prostředí, to ale vázne. Komunikační problémy jsou pak příčinou mnoha chyb, nesplnění zadaných úkolů či dokonce zpomalení chodu celé firmy.

Ovládnutí umění asertivní komunikace pomáhá lidem k tomu, aby dokázali pomocí klidného hovoru obhájit své argumenty a přesvědčit druhé o tom, že právě jejich názor je ten správný. Jak tedy snadno prosadit svůj názor a dosáhnout toho, co chceme?

Jasná a přesvědčivá komunikace se dá naučit!

Abychom si ujasnili pojmy, jedná se o správné využívání komunikačních technik, a to jak v oblasti verbální, tak neverbální. Umění asertivního chování dává jedinci možnost vyhnout se manipulaci druhých. Předpokládá také schopnost vnímat a orientovat se v sociálních situacích. Podstatná je samozřejmě schopnost jasně a pravdivě vyjadřovat vlastní pocity a myšlenky, dále pak působit ve svém projevu sebejistě.

A jak se dá následně využít?

Jednoduše. Asertivní komunikaci využijete úplně všude, v podstatě v každé situaci, která vyžaduje dialog s druhou osobou. Počínaje školou, rodinou, zaměstnáním a konče ve frontě v obchodě. Nezáleží na tom, zda jste v roli vedoucího či podřízeného. Obě strany by měly mít prostor pro vyjádření svých stanovisek, nebát se oponovat a naučit se říkat „Ne“ na nepřijatelné nároky.

Naučte se říkat „Ne“

Slůvko „Ne“ patří k těm nejkratším, přesto se mnohdy neříká lehce. Pokud nedokážeme odmítnout, skončíme vyčerpaní a naštvaní. Odmítnout ale lze i bez jasného „Ne“! Možná se vám trochu uleví, když si uvědomíte, že ono obtížné „Ne“ nemusí vůbec zaznít. Komunikujte otevřeně a přímo, dejte najevo, že chápete druhou stranu, ale trvejte na svém.

Můžete nabídnout alternativní řešení, ale neustupujte ze své pozice. Jestliže vás kolega už poněkolikáté za sebou žádá, abyste na sebe převzali část jeho povinností, nebojte se ohradit: „Vím, že toho máme tento týden všichni hodně, a chápu, že pracujeme jako tým. Mám ale pocit, že poslední dobou už zneužíváš mé ochoty. Nezlob se, ale dnes se musím plně věnovat svým úkolům.“ A vidíte, žádné NE jste přitom říct nemuseli!

Je to jednoduché

Osvojení techniky asertivní komunikace přitom vůbec není složité! Na dvoudenním kurzu s názvem Umění prosadit vlastní názor vám ukážeme osvědčenou cestu, jak si poradit v profesní komunikaci za každých okolností. Asertivní techniky vám umožní řešit konflikty s nadhledem a zvládnout i nepříjemné rozhovory. Na konkrétních situacích si vyzkoušíte, že prosadit vlastní názor, odmítnout požadavek nebo naopak požádat o pomoc nemusí být těžké. Těšíme se na vás! 

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru