Top vision

czen

Najděte si svůj styl vedení lidí

Pokud chce být lídr pro svůj tým přirozenou autoritou, prostě musí být autentický. Z toho vyplývá, že si musí najít svůj osobitý styl vedení, ve kterém se bude cítit sebevědomě a sám sebou. Představíme vám styly vedení, ve kterých můžete být úspěšní, ale i takové, které by pro vás rozhodně nebyly dobrým startem. 


Demokratický styl vedení 

"Všichni máte pravdu, ale tentokrát má největší pravdu Anička."

Demokratičtí lídři rádi využívají týmové brainstormingy, na základě kterých dělají svá rozhodnutí. Každý člen týmu může přispět do diskuze a cítit se tak důležitý. Demokratický lídr naplno využívá tvůrčí a myšlenkový potenciál týmu a motivuje své podřízené k tomu, aby sami přicházeli s inovativními nápady. Obklopuje se talentovanými lidmi a dává jim důvěru a prostor, aby své talenty mohli projevit. S tímto stylem vedení můžete být velmi úspěšní.  


Autokratický styl vedení 

"Pozvi Nováka na schůzku. Sedni a piš. Diktuji: Vážený pane Nováku..." 

Jak napovídá název, autokratický styl je inverzní ke stylu demokratickému. Autokratický lídr svá rozhodnutí s nikým nekonzultuje, protože ví přesně, co chce. Od svých podřízených požaduje pouze plnění úkolů ve stanovených termínech a ve stanoveném tempu. Příliš nedůvěřuje schopnostem svých lidí a sám jim překáží v tom, aby se projevili nebo prokázali samostatné myšlení. S tímto stylem vedení ztratíte inteligentní a kreativní zaměstnance.      


Transformační styl vedení

"Ty si bereš dovolenou? Tebe už to tady nebaví?" 

Transformační lídr svou naléhavostí tlačí na tým, aby podával stále lepší a lepší výkony. Od svých lidí očekává, že na sobě budou pracovat a permanentně překonávat sebe sama. Pokud máte tým plný ambiciózních lidí, tento styl vedení vám bude fungovat. Ale ne každý je rád vytlačován ze své komfortní zóny. Příliš vysoké nároky a nadměrný stres může vést i k vyhoření a odchodu schopných lidí.  


Transakční styl vedení 

"Protože jste splnili KPI, můžete se těšit na nechutně tučné prémie." 

Transakce se týká zpeněžení zvláštního nasazení zaměstnanců. Když se kupříkladu překročí plán o deset procent, transakční lídr svůj tým odmění v podobě bonusů. Tento styl vedení může být velmi úspěšný, protože horlivé pracovní tempo se všem vyplácí. Zaměstnanci mají velký zájem na tom, aby měli vynikající výsledky.


Byrokratický styl vedení

"Potřebuji, abys to přepsal do excelovské tabulky. Až mi to budeš posílat, dej do kopie odbornou referentku a tajemnici."  

Byrokratického lídra skoro nepotkáte. Je totiž ponořen v grafech a tabulkových editorech. A pokud ho potkáte, nejspíš se vám ani nepodívá do očí. Spíše než lidi ho totiž zajímají čísla. S inovativními nápady u něj nepochodíte. Proč měnit něco, co už dvacet let skvěle funguje? Byrokratický lídr může být velmi rigidní. V testování něčeho nového vidí plýtvání časem a prostředky. Organizace pod vedením byrokratického lídra připomíná skanzen.  

Chcete ještě více inspirace? Přijměte pozvání do kurzu Manažer na startovní čáře I. Držíme vám místo. 

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru