Top vision

czen

Kdy můžete říct NE v práci?

Můžete i v práci říkat NE?  Není to vážné proVINění? Práce je přece vaše poVINnost, a tak byste se měli cítit proVINile, když odmítnete požadavek kolegy nebo šéfa. Nebo NE? Představujeme vám 4 situace z pracovního prostředí, v nichž NE říct nejen můžete, ale musíte.

 

1. NE, to není moje práce

 

Pokud po vás kolega chce něco, co není náplní vaší práce, a navíc to může udělat on sám, odmítněte ho. Nezdržujte se plněním úkolů, za které nejste zodpovědní, protože se tím připravujete o čas na úkoly, za něž odpovědnost nesete.

 

Dělejte jen tu práci, za kterou jste placeni. Nikdy nedělejte práci, za kterou je placen někdo jiný! Ztratíte tím totiž nejen čas, ale především respekt! 

 

2. NE, nemám na to časovou rezervu

 

Pokud máte naplánovanou práci tak, abyste měli vše splněno včas, ale kolega vám chce přidělit další úkol, řekněte NE. Vysvětlete mu, že teď se musíte věnovat svým prioritám a nemáte na to čas.

 

Pokud je deadline nerealistický, máte nejen právo, ale i povinnost úkol odmítnout. V opačném případě se dostanete do problémů. 

 

3. NE, nevede to k žádnému cíli

 

Odmítejte porady, které jsou nepřínosné. Nepřínosné je všechno to, co vám nepomáhá dosáhnout vytyčených cílů. Většina porad taková je a jen vás odvádí od opravdové práce.

 

Vaše pracovní doba je časově ohraničená, a tak je potřeba, abyste se soustředili na to, co je podstatné, a nezdržovali se něčím nepodstatným. Říkejte NE také neefektivní práci, která se dělá jen proto, že se to tak přece dělalo vždycky.

 

4. NE, nedosáhnu dobrého výsledku

 

Pokud víte, že úkol nedokážete splnit, odmítněte ho. Přijímejte nové výzvy, ale jen takové, které odpovídají vašim skutečným schopnostem. Můžete navrhnout kolegu, který má pro tuto práci lepší předpoklady.

 

Soustřeďte se na úkoly, v nichž můžete vyniknout. Právě ty posunou vaši kariéru kupředu.

 

Když se naučíte říkat NE, budete mít čas na věci, kterým chcete říct ANO. Více tipů, jak si smysluplně organizovat svůj čas, najdete v kurzu Time management pro mistry ve výrobě.

 

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru