Top vision

czen

Jak se zbavit trémy?

VEŘEJNÉ VYSTOUPENÍ obsazuje nejvyšší příčky v žebříčcích stresujících situací. Vypadá to, že všichni máme obrovskou obavu z toho, že se před lidmi ztrapníme, zesměšníme nebo jinak znemožníme. Společenský úspěch je pro nás důležitý a nechceme ho ničím ohrozit.

Pokud trpíme trémou, máme tendenci se veřejným vystoupením vyhýbat. Tréma se tak může stát i překážkou v naší kariéře, pokud kvůli ní odmítáme výjimečné pracovní příležitosti. Ale jak si s trémou poradit? Pomohou krystaly? Talismany? Zaklínadla? Nebo veselé ponožky, které nám nosí štěstí?

Představujeme vám několik postupů, jak trému minimalizovat.

 

Smiřte se s nedokonalostí  

Lidé, kteří trpí trémou, mají na sebe obecně přemrštěné nároky. Obvykle od sebe očekávají mnohonásobně více, než od nich očekává jejich okolí.

Pokud se považujete za profesionála, pravděpodobně si vyčítáte každý nedostatek. I když jste si ho všimli pouze vy. Přijměte přístup amatéra, který si může dovolit dopouštět se chyb. Nebudete tolik pod tlakem a bude se vám i lépe dýchat.

I profesionálové se občas setkávají s trémou. Zpěvačka Adele se před časem svěřila časopisu Rolling Stone: „Mám strach z publika. Na jedné show v Amsterdamu jsem byla tak nervózní, že jsem vyběhla ven požárním východem a několikrát jsem zvracela. Moje nervy se neuklidní, dokud neopustím pódium." 

 

Přeneste pozornost

Náš mozek se nedokáže soustředit na dvě věci současně. Přeneste tedy svou pozornost ze své sebeprezentace na své poselství. Utišíte tak všechny vtíravé myšlenky na to, jak budete před publikem vypadat.

Pamatujte na to, že lidé nepřišli kvůli tomu, aby vás ohodnotili na stupnici od 1 do 10 bodů. Lidé se nepřišli podívat na vás, ale přišli si poslechnout přednášku, která je zajímá. Vy jste pouze prostředníkem, který předává sdělení.

 

Změňte svou vnitřní řeč

Vyhněte se myšlenkám, které ve vás vyvolávají pochybnosti o vás samých. Nic není tak destruktivní jako negativní vnitřní monolog. K ovládání mysli máme k dispozici jen tři tlačítka. CONTROL, ALTERNATE a DELETE. Můžeme kontrolovat, na co myslíme, a negativní myšlenky nahrazovat pozitivními, případně je vypouštět z hlavy.

Přestaňte si představovat černé scénáře. Vizualizujte si své vystoupení tak, jak si přejete, aby probíhalo.

 

Připravte se

Připravte si perfektně prvních pět minut svého vystoupení. Když se vám podaří prvních pět minut, dodá vám to sebevědomí a bude se vám snadněji pokračovat dál. Proto se první věty svého vystoupení vždy naučte nazpaměť.

Před vstupem na scénu si svůj projev natočte na video. Spatříte tak obraz, který před sebou bude mít i publikum, a budete mít možnost tento obraz ovlivnit. Když sami sebe uvidíte a uslyšíte, uvědomíte si, co byste mohli zlepšit, jak byste měli změnit tón a sílu hlasu, tempo řeči, mimiku, gestikulaci nebo posturiku.

 

Vstupte do role

Pokud vás děsí obava, jak na vás lidé budou reagovat, odosobněte se a vstupte do role. Vyberte si charismatického nebo autoritativního člověka a předneste svůj projev přesně tak, jak by to udělal on. Budete tak automaticky volit gesta, která vyzařují sebevědomí, aniž byste nad tím museli přemýšlet.

Trpíte trémou? Najděte sebevědomí a sílu svého hlasu v kurzu Jak zůstat v klidu a nenechat se při řeči rozhodit se Soňou Porupkovou

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru