Top vision

czen

Jak řídit svého šéfa?

Každá organizace je systém, v němž by mělo být dáno, kdo o čem rozhoduje a kdo za co odpovídá. Ve většině organizací nadřízení rozdělují úkoly a podřízení je plní. Nadřízení vedou a podřízení následují. Nadřízení jsou hlavy, které vymýšlejí, podřízení jsou ruce, které vykonávají. Můžete tedy řídit svého šéfa?

Možná máte zkušenost se šéfem, který věří, že ví všechno nejlíp. Nepotřebuje názor svého týmu k tomu, aby udělal rozhodnutí. A jak to dopadá? Demotivovaný tým nakonec nechává šéfa dělat i špatná rozhodnutí. Takové přešlapy však nejsou dobré ani pro oddělení, ani pro organizaci jako celek. Proto je někdy potřeba šéfovat šéfům. 

Získejte ho na svou stranu

Pokud budete mít šéfa na své straně, snadno prosadíte své kreativní nápady. Ale jak toho dosáhnout?

Za prvé, i vy byste měli být vždy na straně svého lídra. Pomozte svému šéfovi v tom, aby vypadal dobře před jeho šéfy. Buďte jeho spojencem a spiklencem. Pracujte jako jeden tým. Pokud šéfa budete pomlouvat za zády, uděláte si z něj protivníka.

Za druhé, čím více nepostradatelní a nenahraditelní budete, tím větší budete mít vliv. Proto přebírejte i agendu svého šéfa. Staňte se jeho osobou číslo jedna. 

Respektujte ho

I nadřízený by měl občas dostat zpětnou vazbu od svých podřízených, aby měl možnost se zlepšit. Ale jak na to?

Za prvé, nikdy se nestavějte do pozice vyšší AUTORITY, která toho víc ví. Proto svému šéfovi nikdy nic nevysvětlujte. Můžete přijít s nápadem, s návrhem, s nabídkou... Ale ne s názorem, že vy byste si v jeho křesle vedli lépe.

Za druhé, RESPEKT musí být vždy vzájemný. Pokud máte pocit, že vás šéf neposlouchá a že neslyší vaše nápady, nejspíš ho taky neposloucháte a děláte si věci po svém. Nerespektujete ho. Pokud vám připadá, že vás šéf přehlíží, nejspíš v něm vy sami nevidíte autoritu. I on je pro vás vzduch.

Naučte se říkat NE

Šéf je ten, kdo rozdává úkoly, vy jste ten, kdo ty úkoly plní. Jenomže v některých případech máte nejen právo, ale i povinnost říct NE. Které případy to jsou?

Za prvé, pokud pro danou práci nemáte časovou kapacitu, měli byste poukázat na možná rizika. Se šéfem se můžete domluvit na tom, že na splnění úkolu dostanete více času, nebo že část vaší agendy převezme někdo z kolegů, abyste se mohli plně věnovat práci na zadaném úkolu.

Za druhé, jestliže víte, že vám chybí kvalifikace nebo kompetence a úkol nedokážete splnit, odmítněte ho. Přijímejte nové výzvy, ale jen takové, které odpovídají vašim skutečným schopnostem. Můžete navrhnout kolegu, který má pro danou práci lepší předpoklady.  

Naučte se pohybovat v korporátním matrixu s větší lehkostí. Přijměte pozvání do kurzu Jak prosadit sebe a svůj tým v korporaci s Jiřím Kulou. Držíme vám místo. 

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru