Top vision

czen

Co dělají skvělí lídři skvěle?

V každé profesi jsou machři i nemachři. Co odlišuje nadprůměrné lídry od těch podprůměrných? Jsou vůdčí schopnosti vrozené, nebo se dají natrénovat? Přečtěte si, co dělají skvělí lídři skvěle, a okopírujte to.  

 

1. Posilují pouto ke značce zaměstnavatele

 

Největší problém se zaměstnanci spočívá v tom, že dostávají zaplaceno za splnění svých základních povinností. Ze zisků majitele nemají nic, a tak nejsou motivovaní, aby přicházeli s návrhy, jak posunout byznys správným směrem a vydělat víc peněz.

 

Lídři mají nelehký úkol. Měli by inspirovat své lidi k tomu, aby chtěli být ve své práci ti nejlepší. Měli by angažovat zaměstnance tak, aby jim záleželo i na značce zaměstnavatele. V podstatě jde o to, aby lidé pracovali tak, jako by jim firma patřila. Jak toho dosáhnout? Není to velká věda.

 

Lidé chtějí být za svou nadstandardní práci nadstandardně oceněni. Chtějí pracovat v prostředí, které je k nim fér. Naopak nic nedokáže demotivovat více než vedení, které přehlíží individuální úsilí. 

  

2. V úspěchu svých podřízených nespatřují hrozbu

 

Schopný lídr ví, že jeho posláním je pomáhat ostatním, aby využili svůj potenciál naplno a byli ve své práci úspěšní. Podporuje jejich kariérní růst v rámci firmy.

 

Neschopný lídr se bojí lidí, kteří mají dobré nápady a dobré výsledky. Má strach, že by mohl být nahrazen a sesazen ze svého pohodlného křesla. Svým podřízeným staví do cesty překážky a snaží se snižovat jejich sebevědomí, aby tolik nezářili a aby ho nezastínili.

 

Šéf, který se snaží své lidi ušlapat, nakonec přijde buď o ně, nebo o svůj post. 

 

3. Poskytují pravidelnou zpětnou vazbu

 

Skvělí lídři se nevyhýbají negativní zpětné vazbě. Ti nejtalentovanější a nejambicióznější lidé totiž potřebují slyšet konstruktivní kritiku, aby se mohli dál vyvíjet a zdokonalovat své dovednosti. Pokud neví, jak si vlastně vedou, nemohou se zlepšovat.

 

Naplánujte si se svými podřízenými pravidelné 1-2-1 meetingy. Dejte jim vědět, co se jim povedlo a nepovedlo. Nezapomeňte také na to, že o feedback si můžete říct i vy jako nadřízení.

 

4. Dokážou se postavit za své podřízené

 

Skvělí lídři jsou na veřejnosti stoprocentně na straně svých lidí. Nikdy své podřízené nekritizují před klienty nebo kolegy. Pokud k nim mají výhrady, řeší to vždy v soukromí. Jestliže se ve vypjaté situaci postavíte za svého podřízeného, získáte si tím jeho důvěru a loajalitu.

 

5. Vedou svým osobním příkladem

 

Kdy pracují lidé s maximálním nasazením? Právě tehdy, když vidí maximální pracovní nasazení u svého šéfa. Stejně tomu je i s nadšením pro práci. Pouze zapálený lídr dokáže zapálit svůj tým. Dokáže lidem předat svou vizi a získat je pro ni. Skvělý lídr se pozná tak, že jeho podřízení chtějí být jako on. 

 

Posunuli jste se na vedoucí pozici? Právě pro vás jsme připravili cyklus kurzů Klíč k úspěšnému leadershipu. Předáme vám kompletní know-how pro práci manažera, s nímž zvýšíte jak svou osobní produktivitu, tak i výkonnost celého týmu.

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru