Top vision

czen

Zázračná otázka - mýtus nebo realita?

Představte si, že by existovala jedna otázka, která by vám otevřela bránu k vyřešení jakéhokoliv problému, který vás dlouhodobě trápí, a nedokážete s ním hnout. Tato otázka by vám otevřela brány k uvolnění a krásnému pocitu, že váš problém má řešení! Dokonce byste si prožili jaké to je, když by váš problém zmizel… Že je to nemožné? Opak je pravdou!

Zejména v oblasti terapie a koučování se využívá práce s technikou tzv. Zázračné otázky. Tuto metodu proslavil Steve de Shazer, který se od konce 70. let minulého století společně se svojí ženou, Insoo Kim Bergovou téměř 30 let věnoval rozvoji a neustálému zdokonalování přístupu, který se stal následně mezinárodně známým jako krátká terapie zaměřená na řešení. Jedná se o přístup zaměřený na budoucnost a cíl.

Na jakých principech je metoda postavená?

Jednou z hlavních charakteristik této metody je, že se „začíná koncem“ – tzn. klient díky zázračné otázce zjistí, uvědomí si a hlavně prožije cílový stav –  jak to bude vypadat, až problém pomine. Často se totiž motáme v tom, co nám problém způsobuje, velmi dobře víme, co nechceme a jak to nechceme, nicméně máme často potíž podívat se na to z pohledu budoucnosti – jak má vlastně moje budoucnost bez problému vypadat.

Dalším klíčovým prvkem je, že klient si změnu prožije emočně a prožitek si zapisuje do těla s informací, že změna je možná a reálná. To má zcela zásadní vliv na motivaci klienta a víru ve vyřešení jeho situace.

Klient získává díky zázračné otázce pozitivní zkušenost a odchází s konstruktivním náhledem a konkrétními kroky vedoucí ke změně.

Co potřebujete za dovednosti k tomu, abyste mohli metodu aplikovat?

Předpokladem, aby byla technika účinná, a funkční je víra v potenciál klienta. Je to základní stavební kámen kouče či manažera, který zázračnou otázku klade. Další, výsledek ovlivňující, prvek je vzájemná důvěra a otevřenost. Klient se v průběhu techniky ponořuje do sebe a svých představ a tudíž je důležité, aby se zcela uvolnil a cítil maximální důvěru a možnost se tzv. „odpojit“ od reality. V neposlední řadě je nutné umění aktivního naslouchání.

Co můžete očekávat za výsledek?

Pokud jsou výše uvedené věci splněny, pak můžete čekat nádhernou a dobrodružnou výpravu do budoucnosti, která vám umožní vidět vaše problémy v nových kontextech a možnostech. Z cesty do neznáma si s sebou domů odnesete krásný pocit víry a naděje a často i pocit rozhodnosti, že problém začnete řešit tady a teď, protože už víte jak ! I kdyby to měl být malý, miniaturní krok. Je to krok ke spokojenějšímu a kvalitnějšímu životu. A o tom Zázračná otázka je!

Kde lze tuto metodu aplikovat?

Ačkoliv vychází tato metoda z principů terapie, úspěšně se s ní pracuje na koučovacím poli a je vhodná k použití do repertoáru všem, kdo pracují s potenciálem ostatních lidí – konzultantům, lektorům, koučům a manažerům.

Že nevíte jak na to?  Jednodenní kurz, na kterém vás provedeme celým procesem techniky Zázračné otázky, vám pomůže! Budete mít příležitost si vyzkoušet její účinky a zároveň si osaháte, jak s touto metodou pracovat, kde jsou její úskalí a jak je překonat, abyste dosáhli stanoveného cíle.

Těším se na vás! 

Zuzana Hanáková

Zuzana Hanáková

Zuzana Hanáková

Lektorka rozvoje soft skills

Další články autora

Cesta k sobě
Cesta k sobě

Cítíte, že vás vaše práce nenaplňuje? Objevte, pro co máte talent, co vás naplňuje a z čeho čerpáte energii! Najděte Cestu k sobě, po které se vydáte k vytouženému cíli!

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru