Top vision

czen

Odhalte tajemství nejlepších spíkrů

Prezentování patří k náplni práce celé řady z nás, ať už se jedná o přednes výsledků dílčího projektu před naším nadřízeným, či o prezentaci revoluční novinky před tisíci nadšených posluchačů. Mnoho z nás se potýká s trémou, která ovlivňuje naše výkony. Odhalte s námi tajemství těch nejlepších spíkrů a prezentujte jako nikdy předtím.

Co kdybychom vám řekli, že dobrým a přesvědčivým spíkrem se může stát doopravdy každý člověk?

Vzpomínáte na oscarový film Králova řeč, kde Colin Firth představuje britského krále Jiřího VI.? Ten celý život trpí vadou řeči – koktá. Králova žena Alžběta mu proto domluví setkání s terapeutem řeči Lionelem Loguem, který Jiřího vady řeči nadobro zbaví, a tak může král pronést zásadní řeč v rádiu, která následně inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě.

Na cestě za kvalitním projevem by neměla stát žádná nepřekonatelná překážka. Ovládat kouzlo perfektní rétoriky je především o cviku. Představujeme několik dovedností, na kterých byste měli zapracovat, ještě než se pustíte do prezentování.

Vzhled

I když se to na první pohled nemusí zdát, vzhled je stejně důležitý, jako samotný projev. Vzhled je totiž to první, co naši posluchači budou hodnotit, ještě než vůbec otevřeme ústa.

Jedná-li se o profesionální projev, měl by být muž vždy oblečen elegantně, vyvarovat se společenských přešlapů v podobě neladících ponožek k botám, špatně uvázané kravatě, či dokonce snad rozepnutému zipu u kalhot.

Stejně tak od žen se předpokládá elegantní a profesionální vzhled, nikoliv hluboké výstřihy a příliš krátké sukně. Publikum negativně hodnotí především nevkus, pokud se jim tedy znelíbíte hned na začátku, to, co později řeknete ve svém projevu, už nemusí změnit jejich názor. Snažte se tedy zanechat dokonalý první dojem. 

Řeč těla

Další věc k zamyšlení: gestika a mimika. Pokud přehnaně mácháte rukama okolo sebe, přešlapujete a pochodujete ze strany na stranu, nepůsobí to dobře.

Váš posluchač se začne soustředit na vaše netradiční pohyby, a ztratí tak prvotní zájem přijmout informace, které mezitím sdělujete. Klidný postoj s umírněnými pohyby vašich rukou tak dokonale upoutá pozornost pouze na to, co publiku říkáte.

Projev

Jak by měl spíkr působit na své obecenstvo? Vstřícně a přátelsky, nikoliv odtažitě a nadřazeně. Snažte se navodit příjemnou atmosféru a vyvolat v publiku vlnu empatie.

Buďte spíše učitel, mentor, snažte se je navést na správnou cestu, nebuďte urputný prodejce, snažící se lidem něco vnutit. Tomu by také měl odpovídat váš výraz v obličeji, tón hlasu a vaše nálada. Bude-li z vás vyzařovat radost a spokojenost, lidé vám spíše uvěří.

Obsah

Ať už mluvíte o čemkoliv, začněte příběhem.

A proč? Posluchači se vcítí do naší situace. Načerpají atmosféru z úvodního příběhu a po celou dobu prezentace se dokážou lépe ztotožnit s tématem. Přitom příběh nemusí být ani úplně pravdivý, ale o tom se dočtete více v našem e-booku „Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci“, který je volně ke stažení a ve kterém se zabýváme kompletním procesem tvorby prezentace od plánování, designování, až po samotný projev.

…a co dál?

Ovládáte všechny zmíněné body a chcete se zdokonalovat dál? V kurzu Tajemství nejlepších spíkrů se zaměřujeme na rozvoj prezentačních dovedností a to od přípravy prezentace až po její provedení a vyhodnocení. Poznejte, jak zaujmout publikum a jak se naučit pracovat s trémou. Těšíme se na vás na dvoudenním kurzu s naší oblíbenou lektorkou a psycholožkou Patricií Chvojkovou!

 

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru