Top vision

czen

Naučte se psát kreativně

Svět je plný příběhů, ale napsat text, který zaujme a vystoupí z řady, není nic jednoduchého. Naučte se s námi psát texty, které opravdu fungují!  Kreativním psaním totiž můžete vyvolat žádoucí reakce u cílové skupiny čtenářů, pro které je text určen a navíc i podpořit vaši značku. Prozkoumejte naše tipy a naučte se psát kreativně.


Zkracujte!

Nepište dlouhé věty! Raději je rozdělte do několika souvětí. Budou tak srozumitelnější, a čtenářům neunikne jejich smysl. Méně je někdy více, a proto vynechejte bezobsažný text na „rozehřátí“ a hned na začátku přejděte rovnou k věci.


Upoutejte pozornost

Věděli jste, že máte jen osm vteřin na upoutání pozornosti čtenáře? Proto jej musíte zaujmout hned na začátku. Umístěte klíčové informace vašeho článku do prvních odstavců. Mějte na paměti, že hlavní myšlenka patří do první třetiny textu.

 

Dbejte na grafickou úpravu

V jednolitém textu bez odstavců a podnadpisů se každý čtenář okamžitě ztratí. Proto se je nebojte používat. Důležitá slova navíc můžete zdůraznit tučným písmem, aby lépe upoutala pozornost. Text bude přehlednější a čtenář se v něm lépe zorientuje.


Vyvolejte reakce

Zaměřte se na potřeby svých čtenářů. Položte si otázku: Nakolik je text, který píšu, o mých čtenářích? Řešte jejich problémy a buďte užiteční!


Omezte trpný rod

Používání trpného rodu má svá úskalí. Čtenář totiž může mít pocit, že se za něj autor skrývá. Trpný rod tak pro něj může být signálem, že si nejste jistí, co píšete. Používání trpného rodu se proto spíše vyhněte a raději vytvořte z podmětu předmět.
Vidíte také ten rozdíl? Pošta byla odeslána ráno. / Poštu jsme odeslali ráno. Vyrobilo se zatím deset kusů. / Vyrobili jsme zatím deset kusů.


Nahraďte žargon jasnými výrazy

Nepíšete-li zrovna odbornou práci, pište pro všechny! Jestliže čtenář nebude rozumět textu, nebude se při čtení cítit komfortně.
Pokud si myslíte, že díky profesnímu slangu na čtenáře zapůsobíte, mýlíte se. Nesrozumitelná vyjádření naopak vyvolají dojem, že sami nerozumíte tomu, o čem píšete. Máme pro vás radu: Představte si, že píšete pro svou matku, otce nebo kamaráda, a používejte jednoduchou češtinu.


První kroky k poutavým textům můžete udělat také na některém z našich tréninků. Těšíme se na vás!

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru