Top vision

czen

Jak na kreativní firemní kulturu?

Richard Florida řekl: NÁPADY JSOU MĚNOU NOVÉ EKONOMIKY. A měl pravdu. Profesor Florida se ve svých výzkumech věnoval sociální stratifikaci. Identifikoval novou sociální třídu s vysokým společenským statusem. Nazval ji KREATIVNÍ TŘÍDA.

Součástí KREATIVNÍ TŘÍDY jsou vědci, univerzitní učitelé, architekti, designéři, umělci a všichni tvůrci nových myšlenek, nového obsahu a nových technologií. Florida považuje KREATIVNÍ TŘÍDU za hybnou sílu ekonomického pokroku v postindustriální době.

Kreativní lidé jsou produktivnější a posouvají společnost kupředu.

 

Specifika kreativních lidí

KREATIVNÍ TŘÍDU tvoří individuality, kterým nevyhovuje rozvrh od 9:00 do 17:00. Kreativita nepřichází na počkání, a tak kreativci pracují někdy 2 hodiny denně a někdy 20 hodin denně.

KREATIVNÍ TŘÍDA nechce nosit uniformu. Business dress code se hodí pro bankéře z Wall Streetu. Pro kreativce je důležité sebevyjádření. Mají svůj styl a chtějí dávat na odiv svou originalitu.

Na to všechno musíme myslet, pokud chceme vybudovat kreativní firemní kulturu, která bude lákat kreativní duše.

 

Out of the Box

Kreativní inteligence se projevuje myšlením OUT OF THE BOX, které se vymyká všem stereotypům, schématům a škatulkám. Podporuje vaše kancelářská kultura tento druh myšlení, nebo jsou u vás lidé IN THE BOX?

Motivační kouč Tony Robbins hovoří o tom, že dnešní lidé žijí své životy v boxech. Pokud chcete smysluplně využít 3 minuty svého času, podívejte se na toto VIDEO

Tony Robbins popisuje postmoderní situaci velmi přesně. Probudíme se v našem bytě (boxu), jdeme do kanceláře (boxu), vyjedeme výtahem (boxem) na meeting v zasedací místnosti (boxu), dáme si oběd z plastového boxu, po práci se vrátíme do bytu (boxu) a pustíme si bednu (box).

V tomto kontextu současná kancelářská kultura nepodporuje myšlení OUT OF THE BOX. 

 

Inspirativní pracovní prostředí

Podívejte se na vaše kanceláře kriticky. Jsou inspirující, nebo deprimující? Působí jako kanceláře z budoucnosti, nebo z minulosti? Vidíte kolem sebe nápady, nebo nudu? Vytvořte pro své lidi inspirující pracovní prostředí, které bude podporovat jejich kreativitu.

Víte, jak lidé ve vašich kancelářích prožívají svou pracovní dobu? Mají možnost měnit prostředí, nebo se osm hodin nehnou od svého pracovního stolu?

Vytvořte společenskou místnost s pohovkami a křesly, kterou mohou vaši lidé využívat jak pro odreagování, tak pro skupinové brainstormingy. Budete překvapeni, jak skvělé nápady mohou vzniknou u jednoho šálku kávy.

V některých kancelářích najdeme i kulečníkové stoly. Zábavní zóna v kancelářských prostorách podporuje kreativitu tím, že vytváří radostnou atmosféru hravého experimentování. Seriózní a strnulá atmosféra, která vyvolává strach, kreativitu blokuje.

 

Chcete ještě více inspirace? Najdete ji v kurzu Jak naučit tým kreativně myslet, nebo v jeho anglické verzi Creativity in Business.

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru