Top vision

czen

Jak dostat z lidí to nejlepší?

Vidíte v lidech nekonečný potenciál? A vytáčí vás, když ten potenciál nevyužívají naplno? Vnitřní překážky mohou být větší brzdou než překážky vnější. Před každým lídrem tak stojí otázka: Jak dostat z lidí to nejlepší?

 

1. Předejte lidem svou vizi

„Lídr má vizi a víru, že se jeho sen může stát skutečností. Inspiruje a dodává sílu k tomu, aby bylo dílo dokončeno." Ralph Lauren, módní návrhář

 

Nic není pro firmu tak destruktivní jako lídr, který lidem nedokáže říct, PROČ mají dělat to, co mají dělat. Lidé to potřebují vědět. Pokud nevidí svůj osobní vliv na výsledky organizace, je to pro ně demotivující a demoralizující.

Lidé bez vize pouze plní své povinnosti. Nemůžete od nich čekat něco nad rámec jejich popisu práce a nad rámec jejich platu. Dejte jim však vizi a oni několikanásobně překonají vaše očekávání.

Když svým lidem předáte vizi, například JSME HOTEL S TÍM NEJLEPŠÍM PERSONÁLEM V PRAZE, pustí se do práce s úplně jiným nasazením, než kdyby pracovali jen pro peníze.

Lídr by měl vystupovat jako ambasador značky a pozitivně působit na angažovanost zaměstnanců. Měl by lidem předávat i své vlastní nadšení pro práci.

 

2. Inspirujte k nejlepším výkonům

„Vynikající lídři posilují sebehodnotu svého personálu. Lidé, kteří si věří, dosahují skvělých výsledků." Sam Walton, obchodník

 

V roli lídra vytváříte ÉTOS pracovního prostředí. Možná to neděláte vědomě, nicméně to děláte. Obtiskujete do firmy svůj vlastní hodnotový systém.

Pokud oceňujete hodnoty sebezdokonalování a seberozvoje, budou u vás spokojení lidé, kteří na sobě chtějí pracovat a chtějí se zlepšovat. Pro náročné šéfy mohou pracovat jen lidé, kteří kladou vysoké nároky sami na sebe. Pro perfekcionisty mohou pracovat jen perfekcionisté.

Platí to i obráceně. Pro rutinéry mohou pracovat jen rutinéři. Pro vyhořelé nadřízené mohou pracovat jen vyhořelí podřízení.

Svou osobností ve firmě nastavujete ÉTOS, který přitahuje určitý typ lidí. Ten, kdo chce patřit k nejlepším, si najde šéfa, který patří k nejlepším. Ten, kdo chce odcházet z kanceláře v 15:00, si najde šéfa, který opouští kancelář ve 14:55. Lidé si své šéfy vybírají.

 

3. Pečujte o talenty jako o VIP

„Ke svým zaměstnancům se chovejte přesně tak, jak si přejete, aby se chovali oni k vašim nejlepším zákazníkům." Stephen R. Covey, trenér leadershipu

 

Umělá inteligence nám zatím neumožňuje vybudovat a vést podnik zcela bez zaměstnanců. A tak se stále spoléháme na lidský faktor, který však není jen příčinou selhání, ale i příčinou skvělosti. Zaměstnanci jsou nad zlato. Někteří. A právě ty „nad zlato" nesmíme ztratit.

Proč dochází k odchodům talentovaných lidí? Důvodů je mnoho. Možná jejich talent nikdo neocenil, nikdo je nikdy nepochválil, nikdo jim nikdy nepoděkoval. A tak šli pracovat pro zaměstnavatele, který si je zaslouží. Možná nedostali prostor, aby mohli svůj talent projevit, protože jim v tom překážel mikromanažer. Nemohli přicházet s vlastními nápady a prožívat vlastní úspěch.

V některých společnostech dochází naopak k přetěžování talentovaných pracovníků. Protože jsou schopní a spolehliví, šéfové jim přidávají víc a víc práce, přitom jim ale zapomínají přidat i plat. Šikovní lidé jsou v podstatě potrestaní za to, že pracují. 

 

Chcete ještě více inspirace? Najdete ji v kurzu 7 nejužitečnějších principů v praxi manažera. Držíme vám místo.

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru