Top vision

czen

Digitální wellbeing

Pandemie přispěla k digitalizaci našich životů. Když pracujeme, soustředěně sledujeme displej notebooku, a když nepracujeme, je to stejné. Stále sledujeme displej notebooku. Nakupujeme online, vzděláváme se online, lektorku jógy vidíme online, své přátele vidíme online… Kdy jste byli naposledy offline? 

 

Chybí hranice mezi prací a odpočinkem 

Když se většina našich aktivit přesune do online prostoru, není snadné mít přehled o tom, kolik hodin denně opravdu pracujeme. Obzvlášť pokud kombinujeme práci s poslechem inspirativních podcastů nebo pokud se videokonference s kolegou stočí do osobní roviny. Někdy si tak můžeme klást otázku: Pracoval jsem vůbec, nebo jsem vlastně jen prokrastinoval? Nebo naopak můžeme mít pocit, že pracujeme nepřetržitě od rána do večera a nikdy nemáme volný čas. Ten totiž probíhá paralelně s prací, třeba v podobě Netflixu puštěného někde na pozadí. 

A řešení? Vymezte si čas na práci a čas na odpočinek, který by neměl připomínat práci. Vypněte notebook a dělejte něco offline. Přečtěte si knížku, běžte si zaběhat, namalujte obraz, projděte se do přírody… Odpočinek není sledování špatných zpráv… Odpočinek by měl obnášet aktivity, na které se můžete opravdu těšit. Zkuste objevit nové hobby - fotografujte, naučte se hrát na kytaru, ušijte si šaty… 

 

Online prostor se stává únikem z reality

Online prostor může představovat únik z reality, která tak postupně přestává existovat. Online svět se stává náhradním světem. Jsme obklopeni spoustou aplikací, které neustále vyžadují naši pozornost. Neustále kontrolujeme pohyb kryptoměn na Revolutu, přibývající lajky na Instagramu nebo pracovní mail - přestože už je půlnoc… Pasivně scrollujeme na sociálních sítích… A když je na Netflixu nový seriál, zkoukneme ho najednou. Online svět nás dokáže zabavit, pomáhá nám zabít čas. 

Ale opravdu chceme zabíjet čas? Zabíjet ten čas, který vymezuje náš život? Opravdu nám stačí vzpomínky na to, jak jsme jedli jídlo z plastového boxu při sledování seriálu? Technologie by nám měly zpříjemňovat a zjednodušovat život. Kvůli technologiím bychom neměli na život zcela zapomenout. 

 

Stanovte si nové smysluplné cíle 

Pandemie nás donutila ke změně životního stylu. Zmizelo z něj cestování, večeře s přáteli v restauracích, návštěvy divadel, fitness centra, wellness centra… Neměli bychom jen čekat, až se vše vrátí do normálu. Měli bychom před sebe postavit nové smysluplné projekty, na kterých můžeme pracovat teď. Můžeme se věnovat studiu, můžeme si vyzkoušet podnikání… Příležitosti tady jsou. Stačí, abyste se na okamžik odpojili od online světa a spojili se sami se sebou. 

Chcete ještě více inspirace? Přijměte pozvání do kurzu Time, priority & self management. Dozvíte se, jak být produktivnější a současně mít více času na odpočinek.

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru