Top vision

czen

Co se skrývá za přeřeky?

Přeřeky patří k mluvenému projevu stejně tak, jako překlepy k projevu písemnému. Chybovost přitom narůstá přímo úměrně s nervozitou. Právě proto nás přeřeky přepadávají v těch nejnevhodnějších chvílích, například v průběhu veřejných vystoupení.

OSAMA, NEBO OBAMA?

Politici ve svých projevech nezřídka překvapí nejen publikum, ale i sami sebe. Senátor Mitt Romney ve svém prohlášení zaměnil OBAMU (Baracka Obamu) za OSAMU (Usámu bin Ládina). A následky? Některé konspirační weby se inspirovaly a označily podobnost obou jmen za podezřelou. 

Kongresmenka Bella Abzug zaměnila PERSUASION (přesvědčení) za PERVERSION (perverzi) v poněkud kontroverzním kontextu: „Potřebujeme zákony, které budou chránit všechny. Muže a ženy, heterosexuály a homosexuály, bez ohledu na jejich sexuální perverzi... tedy, přesvědčení..." 

Přeřeky mohou přinášet i nový pohled na věc. Oscar Wilde vytvořil jeden ze svých nejslavnějších aforismů právě prohozením slov v otřepané frázi: „Pití je prokletím pracující třídy." Tomuto klišé dodal novou podobu: „Práce je prokletím pijácké třídy." 

CO BY TOMU ŘEKL FREUD?

Sigmund Freud v podobných přeřecích a překlepech spatřoval projev podvědomí, které si přeje být viděno a slyšeno. Podle Freuda přeřeky poukazují na naše skryté pocity a přání. Od té doby, co svou teorii publikoval v díle Psychopatologie všedních dní, se muži a ženy tohoto světa obávají, že nechtěně odhalí svá tajemství. V tomto případě opravdu platí, že řeč je projevem myšlení.

PŘEŘEKY POD KONTROLOU

Přeřekům se nikdy nevyhnete. Podle magazínu Psychology Today připadá jedna chyba na každých tisíc slov. V průběhu dne se tak můžete dopustit desíti i dvaceti chyb. Co však můžete dostat pod kontrolu? Svůj dech. Se správnou technikou dýchání dokážete potlačit projevy nervozity a snížit tak i riziko přeřeků.

Existuje souvislost mezi dýcháním a myšlením. Výzkumy prokázaly, že když dýcháte pomalu, vaše mysl se uklidňuje a vy tak máte méně myšlenek. Naopak při zrychleném dýchání počet myšlenek narůstá a vaše mysl chaoticky přeskakuje z jedné na druhou. Ovládnutím dechu tak můžete ovládnout i svou mysl. 

PRECIZNÍ ARTIKULACE

Příčinou přeřeků může být také komplikovanost až krkolomnost použitých slov. V tomto případě vám sebevědomí dodají jazykolamy a jejich pravidelný trénink. Zde jsou některé z nich: 

Na anesteziologickoresuscitačním oddělení resuscituje anesteziolog.

Sklapla piksla z plexiskla. Z plexiskla piksla sklapla. 

Klára Králová hrála na klavír. 

Strýc Šusta suší švestky: pět švestek, šest švestek, pět švestek, šest švestek, ...

Šla Prokopka pro Prokopa, pojď Prokope pojíst oukropa.

Lorenzova transformace hrála hlavní roli v teorii relativity. 

Treska tleskla Terce, Terka tleskla tresce.

Trpíte trémou? Najděte sílu svého hlasu v kurzu Jak pracovat s dechem a hlasem pod vedením moderátorky ČT24 Soni Porupkové. 

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru