Top vision

czen

Zaměstnanec budoucnosti: jaké dovednosti rozvíjet?

Jaké zaměstnance budeme potřebovat za pár let, co budou muset umět? Jaké dovednosti budou mít dlouhodobě největší dopad na produktivitu společnosti? I takové otázky si musí klást personalisté, aby mohli už dnes správně nasměrovat firemní vzdělávání. Jak ukazuje studie „Benchmarking systémů firemního vzdělávání“, kterou každoročně připravuje vzdělávací společnost top vision, mezi priority letošního roku patří nejen rozvoj manažerských dovedností, ale i osobní rozvoj, inspirativní worskshopy či příprava na změny a inovace.

Které dovednosti je třeba rozvíjet? 

Měnící se ekonomické podmínky, nové příležitosti i rozvoj technologií vyžadují od podniků velkou flexibilitu a inovativní přístup. Stále více si uvědomují, že kvalitní zaměstnanci, silní po odborné i osobností stránce, jsou předpokladem budoucí prosperity.

Čtvrtina účastníků našeho průzkumu letos investuje do firemního vzdělávání více prostředků než v loňském roce – nárůst výdajů se projeví zejména v oblasti odborného a jazykového vzdělávání, e-learningu či školení soft skills,“ řekla Olga Holá, Training & Development Manager společnosti top vision.

Jaké dovednosti budou mít největší dopad na budoucí produktivitu společnosti? Zástupci osmadvaceti českých a slovenských společností z oblasti bankovnictví, obchodu, průmyslu i telekomunikací, kteří se na studii top vision podíleli, k nim zařadili schopnost přizpůsobit se změnám, umění vyvážit osobní a pracovní život, komunikační dovednosti a umění prosadit se, ale i prozákaznický přístup a schopnost pracovat s informacemi.

U manažerů považují firmy za důležité dovednosti například leadership, koučink nebo schopnost rozhodovat se, motivovat a podávat zpětnou vazbu.

Příprava na změny i sdílení zkušeností

Při definování priorit pro rok 2016 zmínila více než polovina účastníků průzkumu rozvoj manažerů a vedoucích pracovníků. Vzdělávání letos cílí na inovace, soft skills, change management či obchodní činnosti a někteří zaměstnavatelé zařadili do programu rovněž inspirativní workshopy. Pro nové manažery jsou připravena školení manažerských dovedností, zkušenější pak budou pronikat do tajů leadershipu.

Sdílení zkušeností uvnitř firmy napomáhá nejen rozvoji odborných znalostí a dovedností, ale posiluje také vztahy v rámci interní komunikace i loajalitu zaměstnanců. V některých případech vyvolaly potřebu interního vzdělávání i vnější okolnosti. Jedna ze společností například vytvořila interní kurz, v němž se role školitelů ujali její programátoři.

„Cílem je zvýšit znalost nově nastupujících zaměstnanců v oblasti programování. Reagujeme tak na špatnou situaci na trhu práce, kde se nedostává kvalifikovaných kandidátů,“ uvedl její zástupce. Mezi zajímavé nápady v oblasti interního vzdělávání patří také rozvoj spolupráce prostřednictvím workshopů, ve kterých jednotlivá oddělení společnosti představují ostatním pracovníkům svou činnost.

Novinky v nabídce vzdělávání

„Vedle zmíněných stálic, jako je rozvoj manažerských či obchodních dovedností, obohatily společnosti své programy o řadu novinek, o něž se s námi v průzkumu podělily,“ uvedla Olga Holá z top vision. „Mnohé z nich mohou být zajímavou inspirací pro ostatní.“

Řada firem usiluje o širší využití moderních komunikačních technologií – například videokonferencí, vzdělávacích videí a e-booků.

Na nástrahy internetové komunikace chce upozornit školení zaměřené na odpovědnost za chování na sociálních sítích. Další respondenti zavádějí novinky v oblasti podpory práce s nováčky – například kurz pro vedoucí na téma Jak pracovat s novými zaměstnanci ve zkušební době či školení mentorů pro nové zaměstnance v prodejnách.

Firemní vzdělávání obohacují i nové aktivity zaměřené na osobní rozvoj. Jedna ze společností zařadila letos do nabídky osobnostní a týmovou diagnostiku, další se bude věnovat tématům z oblasti pozitivní psychologie.

V oblasti talent managementu je zajímavou novinkou talentový program pro kategorii dělníků. Výuku jazyků v jedné ze společností zpestří jazyková soutěž a manažeři další ze zúčastněných firem se mohou těšit na Festival manažerského rozvoje – třídenní program složený z jedno- až dvouhodinových inspirativních přednášek a workshopů.

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru