Top vision

czen

Jak si užívat studium cizího jazyka?

Učit se cizí jazyk vás musí bavit. Pokud se k otevření učebnice nebo procvičování slovíček nutíte, nejdete po správné cestě. Zeptali jsme se kolegů ze sesterské společnosti Tutor na osvědčené tipy, které vám pomůžou. S motivací, s procvičováním slovíček, zkrátka s tím, aby pro vás studium angličtiny, němčiny nebo jakéhokoli jiného jazyka byla nejen zábava, ale abyste už za pár týdnů viděli výsledky.

Najděte si chvilku každý den

Věnujte se studiu cizího jazyka pravidelně. Ideálně nikoli jednou týdně 2 hodiny, ale raději každý den třeba jen 15 minut. A nehledejte výmluvy – na jazykovou čtvrthodinku je čas i v opravdu nabité dny. Třeba v tramvaji cestou do práce nebo z práce.

Mluvte. Nahlas a klidně i sami se sebou

Mluvit se naučíte jedině tak, že… budete mluvit. Cizojazyčné texty si tedy předčítejte nahlas, stejně tak slovíčka, která se učíte. Někteří lektoři doporučují i to, abyste se při čtení nahráli a pak si sami sebe pustili. Snáze tak odhalíte chyby, které děláte. Trochu bláznivě může znít doporučení, abyste si v cizím jazyce povídali sami se sebou. Nicméně výborně tak procvičíte svou slovní zásobu.

Vytvářejte slovní sítě

Znáte myšlenkové mapy? Slovní sítě fungují na podobném principu. Zvolíte si ústřední téma a k němu – samozřejmě v cizím jazyce – vymýšlíte podřadná slova. A k nim pak další podřadné výrazy. Prakticky to může vypadat tak, že si za ústřední téma zvolíte slovo zoo, podřadným slovem je pak výraz zvířata/animals a ještě „nižším“ výrazem kupříkladu slon/elephant. Slovní zásobu si nejen rozšíříte, ale i tematicky utřídíte.

Zapojte více smyslů

Věděli jste, že si zapamatujeme jen 10 % toho, co čteme, 30 % toho, co slyšíme, ale 70 % z toho, co sami říkáme? Učte se tedy stylem: co ruka píše, to ústa říkají a ucho slyší. Dělejte si výpisky, vizualizujte a slovíčka i gramatiku si opakujte nahlas.

Hýbejte se

Lehnout si s učebnicí do postele? Nejrychlejší cesta k roztěkanosti, únavě a nulovým výsledkům. Při studiu se hýbejte. Ne nadarmo spousta učitelů nachodí během hodin stovky a stovky metrů. Díky pohybu se vaše tělo (a tedy i váš mozek) lépe prokrví a vy se budete lépe koncentrovat. Nemáte-li možnost procházet se, pomůžou i drobné cviky – například procvičování a protahování prstů na rukou.

Vsaďte na samolepicí papírky...

Vizualizace – kouzlo díky, kterému vám slovíčka půjdou sama. Polepte předměty ve svém okolí barevnými lístečky s jejich cizojazyčným pojmenováním. A nechte je tam, dokud se je nenaučíte. Odborníci tvrdí, že po 4 týdnech jich budete aktivně ovládat zhruba polovinu. Při „instalaci“ myslete na to, že papírky by měly být v úrovni očí.

… nebo na kartičkovou metodu

Kartičky jsou dalším oblíbeným a účinným způsobem, jak si rozšířit slovní zásobu. Zapisujte si všechna nová slovíčka na kartičky. Na jednu stranu cizojazyčný výraz, na druhou pak český překlad. Balíček noste všude s sebou a trénujte pokaždé, když budete mít volnou chvíli. Při čekání na autobus, ve frontě, v odpolední pauze.

Zapojte cizí jazyk do všedních činností

Přepněte si rozhraní sociálních sítí do cizího jazyka, nastavte si cizí jazyk v operačním systému vašeho mobilu. Nákupní seznam dejte dohromady v angličtině, stejně tak vzkaz pro partnera, který pak připnete na lednici. A můžete se zkusit domluvit i na tom, že jeden den budete doma komunikovat výhradně v cizím jazyce.

Naporcujte slona

Máte hlavní cíl, kvůli kterému studujete? Skvěle! Rozdělte si ho ale na menší, dílčí cíle, kterých dosáhnete snáz a rychleji. Díky tomuto „naporcování slona“ uvidíte dílčí pokroky, které děláte, a vyvarujete se třeba i zklamání z toho, že studium nejde tak rychle a snadno, jak jste si představovali.

Tak směle do toho! Udělejte první krok a vyberte si jazykový kurz, který vám bude vyhovovat.

 

Navíc vám nabízíme stát se barmanem a namíchat svůj novoroční koktejl plný předsevzetí! Odhalíte co chcete, a pomůžete si srovnat priority.

 

 

Držíme vám palce.

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru