Top vision

czen

Poraďte si s trémou

Tréma je pro nás užitečná. Kdybychom ji neměli, nechránili bychom se před skutečným nebezpečím. Pak také ale existuje tréma, která nás odzbrojuje. Ta vzniká hlavně proto, že jsme si prezentace před lidmi jako nebezpečí stanovili my sami. Nepříjemný pocit z vystupování před lidmi ale můžete zvládnout celkem hravě. Myslíme tím snadno, ale i hravou formou.

 

Vyzkoušejte si první tři kroky, které Vám pomohou trému zkrotit. A pokud se chcete dozvědět víc, přijďte na trénink Jak se úspěšně vypořádat s trémou

 
1. Pochopení trémy

Možná vás to překvapí, ale stačí jen změna myšlení a máte velký kus cesty za sebou. Za trémou totiž stojí takzvaný mozek plazů, nebo také primitivní mozek. Chrání nás dokonale, když jsme v nebezpečí.

Má ale dvě nevýhody. Tou první je, že neví, co je reálné nebezpečí a co jsme si jako nebezpečí stanovili my. Takže když je pro nás prezentace potenciálním rizikem, spouští se mozek plazů. Druhou nevýhodou je, že umí jen 3 reakce: boj, strnutí a útěk. Ani jedno z toho nemůžeme ve skutečnosti udělat, a tak si mozek zvolí náhradní reakci. A tady už poznáváte své příznaky. Neklid nohou, rukou, těkání očima, zrychlené dýchání, pocení, neschopnost kvalitně přemýšlet, třes a další.

Když pochopíte, jak tréma vzniká, dokážete se svým mozkem lépe pracovat. K tomu ale potřebujete druhý krok:

 

2. Pochopení svých vlastních vzorců

Jednou z věcí, která se na naší trémě podílí, jsou naše masturbační představy. Tedy vše, co údajně musíme a nesmíme. Například: „Musím to zvládnout.“ „Nesmím se ztrapnit.“ Když něco musíme, vůbec se nám do toho nechce. Je to překážka na cestě k dosažení cíle. Když musíte umýt okna, také se vám do toho nechce.

 

Než přijdete na trénink, zkuste si dát za úkol, že každé „musím“ si přeformulujete na „moc rád/a bych“. Cítíte ten rozdíl? Když musím, nechce se mi do toho. Když moc chci, je to motivace. „Moc bych chtěl prezentaci zvládnout. Když se něco nepovede, nevadí, poučím se z toho a příště bude o hodně lepší.“

 

3. Vidět sebe samého

Další komplikací je, že nepřijímáme samotnou realitu. Vytváříme si o realitě představu. A tak máme třeba představu, jak hrozně při prezentaci vypadáme, jak je na nás tréma vidět, dokonce jsme přesvědčení o tom, co si o nás druzí lidé myslí. V rádiu jsem to zažíval také. Měl jsem pocit, že každá chybička je slyšet. Dokud jsem si nezačal pouštět záznamy. Zjistil jsem, že posluchač nemá skoro šanci nic postřehnout.

 

A tak si natočíme vaše krátké prezentace na vámi vybrané téma. Třeba můžete vyprávět o svém cestování nebo koníčku. Potom dostanete zpětnou vazbu. Od ostatních účastníků i od trenéra. Zpětná vazba ale bude pozitivní. Co se vám nedaří, přece víte dobře sami. Nepotřebujete to slyšet ještě od nás. Rádi vás ale upozorníme na to, co vám jde. Čím jste si nás při prezentaci získali. Čím umíte posluchače získávat. A na tom pak můžete stavět.

 

Jiří Daníček

kouč a lektor v oblasti komunikace a osobního rozvoje

Věnuji se koučování, lektorské činnosti, trénování komunikačních, obchodních, manažerských dovedností a mediálním tréninkům. Jsem specialistou v oblasti krizové komunikace a zvládání emocí. Ve společnosti top vision vedu trénink Jak se úspěšně vypořádat s trémou

Jiří Daníček

Jiří Daníček

kouč, lektor soft skills a mediální trenér

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru