Top vision

czen

Jak ženy sabotují samy sebe v práci?

Co chybí českým ženám? Schopnost sebeprosazení!  Své o tom ví Kristin LaRonca Parpel, Američanka žijící v Praze, která vystoupí na naší konferenci Úspěšná asistentka manažera

 

Být ženou, která buduje svou kariéru, je poněkud jiné, než pohybovat se ve světě práce jako muž. Od mužů se přirozeně očekává, že budou v práci úspěšní. Od žen zase až tolik ne. Svůj vliv na to má i výchova, která naprogramovala muže na výkony a ženy na vztahy. 

 

Představujeme vám 5 věcí, kterými ženy sabotují svou kariéru. Tohle muži obvykle nedělají:

 

1. Ženy o sobě příliš pochybují.

 

Velké ego hraje hlavní roli v mnoha vtipech o mužích. Ženy jsou však na tom se svou schopností sebereflexe daleko hůře. Jsou příliš sebekritické a neustále pochybují o svých schopnostech. Pronásleduje je pocit, že pouze předstírají, jak svou práci zvládají. Uvnitř si přitom myslí, že na svou pozici nestačí.

 

Sebepochybnosti jsou sebepoškozující, pokud se stávají příčinou promarněných kariérních příležitostí. Ženy by na sebe neměly být tak přísné. To, co tolerují u jiných, totiž často netolerují u sebe. 

 

2. Ženy se málo prosazují.

 

Některé ženy věří, že když budou tvrdě pracovat, někdo si toho všimne a odmění je. Když ocenění nepřichází, stěžují si na nespravedlnost. Ženy by měly pochopit, že výsledky jejich práce jsou neviditelné, dokud se s nimi neprezentují.

 

Stejně tak by se měly naučit říct si včas o povýšení na novou pozici nebo o zvýšení platu. V momentě, kdy dospějí do bodu vyhoření, už bývá pozdě. 

 

3. Ženy chtějí, aby je druzí měli rádi.

 

Spousta žen v práci vykazuje syndrom hodné holčičky. Bývají ochotné a snaží se vycházet všem vstříc. Nakonec jsou zavalené prací, za kterou vůbec nemají zodpovědnost. Kvůli požadavkům druhých lidí pak nemají čas na své vlastní priority.

 

Není možné říkat na všechno ano. Někdy je potřeba říci ne. Muži s tím obvykle nemají problém, protože se nesnaží být oblíbení. Nepotřebují, aby je měli všichni rádi.

 

4. Ženy mezi sebou soupeří.

 

Málokterá žena snese to, že jiná žena je úspěšnější. Rivalita mezi ženami je na pracovišti spíše kontraproduktivní. Soupeření zvyšuje produktivitu jen zdánlivě. Spolupráce vede ke kreativnějším řešením, jeden nápad ve skupině vede k dalšímu a ten k dalšímu.

 

5. Ženy se špatně prezentují.

 

Svému okolí poskytujeme informace o sobě i beze slov. Tím, jak se oblékáme, jak stojíme, jak sedíme, jak se tváříme, jak gestikulujeme… Ženy by si měly dávat pozor na to, aby působily dostatečně dospěle, nikoliv jako malé holčičky.

 

Ženy by si měly dávat větší pozor i na projevy nejistoty. Pokud ke své práci něco potřebují, měly by si o to sebevědomě říct, a ne se doprošovat a omlouvat, že někoho obtěžují. Své nápady a názory by nikdy neměly prezentovat s intonací otázky. Tohle je velké NE. Projevy nejistoty budí nedůvěru.

 

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru