Top vision

czen

Vyměňte svého vnitřního kritika za kouče

VNITŘNÍ KRITIK je personifikací našeho negativního smýšlení o sobě samých. Je to ten hlas, který nám říká: „Nikdy to nedokážeš." A při setkání s první překážkou mu dáváme zapravdu. Jsme předem poraženi. Kapitulujeme bez boje. Vnitřní kritik nám tak brání ve využívání našeho potenciálu naplno.

Naopak VNITŘNÍ KOUČ zosobňuje naše pozitivní myšlenky o tom, kdo jsme a co dokážeme. Podporuje náš pozitivní sebeobraz a sebedůvěru ve vlastní schopnosti.

 

Vnější a vnitřní realita

Všimli jste si někdy toho rozporu mezi vnější a vnitřní realitou? Dejme tomu, že se vám ve vnější realitě přihodí nějaká událost. Někdo o vás řekne něco nepěkného. Ve vnější realitě se tato událost odehrála během pěti vteřin. Ale ve vaší vnitřní realitě ta událost pokračuje dál. Prožíváte ji celý den. Nebo celý týden. Nebo se z ní stane vaše životní téma:

„Neschopný? Jak to o mně mohl říct? Odteď budu všem dokazovat, jak jsem schopný."

„Nudná? Tak tohle si o mně nesmí nikdo myslet. Ukážu vám, že umím být zajímavá."

Chceme mít kontrolu nad vnějším světem. Chceme, aby nás kolegové respektovali. Chceme, aby si nás šéf vážil. Chceme, aby nás partner obdivoval a miloval. Chceme, aby nás děti poslouchaly. Představa, že máme kontrolu nad druhými lidmi, je však pouhou iluzí. I kdybychom byli diktátorem, lid se může proti nám vzbouřit.

Jediným člověkem, kterého můžeme řídit, jsme my sami! A když se naučíme řídit sami sebe, dokážeme téměř vše, pro co se rozhodneme.

 

Koho necháte šéfovat?

Teď jde o to, koho necháte šéfovat. Spousta lidí nechává šéfovat svého VNITŘNÍHO KRITIKA. A ten jim říká: „Dokud nedostaneš Oscara, tak nejsi dobrý herec."

Ale když toho Oscara za potlesku publika konečně převezmou, VNITŘNÍ KRITIK změní svou rétoriku: „Jeden Oscar? To byla náhoda. Musíš obdržet dva Oscary, abys prokázal, že to nebyla náhoda."

Lidé si myslí, že VNITŘNÍ KRITIK jim pomáhá dokázat více. Když jim neustále připomíná, že nejsou dost dobří, nutí je, aby na sobě pracovali a posouvali se dál. To je pravda. Ve vnější realitě tito lidé vítězí, ale ve své vnitřní realitě jsou permanentně poražení. Ať dosáhnou jakéhokoliv cíle, jejich VNITŘNÍMU KRITIKOVI to nikdy nebude stačit. Vždy před ně postaví nový cíl.

Německý filosof Arthur Schopenhauer byl přesvědčen, že veškeré lidské utrpení plyne z chtění něčeho, co nemáme. A když to konečně máme, objeví se nové chtění: „Štěstí je dočasná absence přání a tužeb. Chtění je formou bolesti."

 

Vypněte vnitřního kritika

Pochybnosti o sobě samých by vás neměly brzdit a bránit vám v cestě za vašimi cíli. Problém spočívá v tom, že většina lidí neví, jak svého VNITŘNÍHO KRITIKA vypnout.

Vezměte si nyní papír a tužku a zapište si všechno, co vám váš VNITŘNÍ KRITIK říká. Budete překvapeni, jak sebesabotující věty se na papíře objeví. Poté povolejte na pomoc svého VNITŘNÍHO KOUČE. Začněte psát věty podporující a povzbuzující.

VNITŘNÍ KRITIK ve vás vyvolává strach. VNITŘNÍ KOUČ vám naopak dodává sebevědomí a odvahu vyzkoušet nové věci.

Když narazíte na překážky, VNITŘNÍ KRITIK říká: „Přestaň. Nepovede se ti to." VNITŘNÍ KOUČ říká: „Jdi do toho. Máš na to."

Chcete ještě více inspirace? Najdete ji v kurzu Self Coaching aneb sám sobě koučem.

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru