Top vision

czen

SEBEKOUČOVÁNÍ pro vaši kariéru

Co byste chtěli ve svém životě právě teď ze všeho nejvíce změnit? Čeho se chcete ve svém životě konečně zbavit? Jak vypadá scénář vašeho vysněného života? Proč váš současný život není přesně takový, jak byste si přáli? K odpovědím na tyto otázky vás vede sebekoučování. 


Sebekoučování je formou osobního a profesionálního rozvoje. Když jste sami sobě koučem, kladete si otázky, které vám pomáhají podívat se sami na sebe z jiného úhlu pohledu. Sebekoučování je technika, která vás vede k úspěchu na všech úrovních. Pomáhá vám uvědomit si vlastní pocity a myšlenky, ale i stereotypní vzorce chování. Tím vám umožňuje lépe reagovat v nejrůznějších situacích. 


Ve zkratce je sebekoučování kvalifikovanou komunikací s cílem odpovědět na otázky: Kdo jsi? Co chceš? Jak se tam dostaneš? 

 

Jak sebekoučování funguje? 


Důvod, proč je sebekoučování tak úspěšné, spočívá v tom, že novými otázkami nastartujeme nové myšlenky, které nás dovedou i k novým řešením. 


Většinou se zasekneme v nějakém problému právě tehdy, když začneme přemýšlet, jak ten problém vyřešit. Snadno podlehneme pocitům frustrace, vzteku nebo apatie. Řešíme problém v momentě, kdy nevíme, co vlastně řešíme. Problém se ve skutečnosti může nacházet úplně jinde, než si myslíme. JE DŮLEŽITÉ ODDĚLIT FAKTA OD FIKCE. 


Podívejte se na svou emočně vypjatou situaci a zeptejte se sami sebe: Reaguji na fakta, nebo na fikci? FAKTA jsou objektivní jevy pozorovatelné tady a teď. FIKCE jsou založeny na subjektivních interpretacích, domněnkách a prognózách budoucnosti. Pokud přijdete na to, že FIKCE řídí vaše myšlenky, musíte se naučit přestat je poslouchat. Sice nemůžete zabránit zbloudilé myšlence, aby se objevila ve vaší mysli, ale nemusíte ji přiživovat druhou myšlenkou, třetí myšlenkou a tak dále.       


Předtím, než si budete v hlavě promítat nejrůznější řešení vašeho problému, soustřeďte se na to, čeho chcete dosáhnout. Vaše první impulzivní reakce totiž nemusí vést k vašemu cíli. Naopak vám může velmi zkomplikovat život. 

 

Nejlepší nástroje pro sebekoučování


Koučování není terapie. Nezabývá se minulostí a prožitými traumaty. Koučování se ptá pouze na přítomnost a budoucnost, abychom přišli na to, jak se dostat tam, kam chceme. Sebekoučování je schopnost vidět sebe sama jako „work in progress“ a pracovat na sobě. Vede nás k uvědomění si příběhu, který ovládá náš život, a učí nás tento příběh přepsat. 


Čím více si všímáme vlastních myšlenkových vzorců, které nám byly vštěpovány, tím lépe rozumíme jejich vlivu na naše životy. Dokud se budeme považovat za oběť osudu, nikdy nepřijdeme na to, že naše neúspěchy jsou důsledkem našich negativních návyků. Když se stavíme do role oběti okolností, tak ve skutečnosti odmítáme odpovědnost za svůj vlastní život.     


Základem sebekoučování je zpochybnění mýtu, že nás „zachrání“ někdo zvenčí. Je potřeba přijmout odpovědnost za svou osobní změnu. Sebekoučování je jednoduchá praxe, se kterou můžete začít sami - tady a teď. Chcete ještě více inspirace? Přijměte pozvání do kurzu Self Coaching - sám sobě koučem

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru