Top vision

czen

Jak přeprogramovat vlastní mozek?

Příčinu problémů obvykle hledáme ve vnějším světě. Přitom si některé překážky před sebe stavíme sami. Jen to nejsme schopni vidět. Koučka Renata Dvořáková vás zve na kurz REKONSTRUKCE MYSLI: přepište staré programy

Překvapuje vás, jak lidé kolem vás reagují? Vadí vám, jak je někdy obtížné se dohodnout? Je pro vás vyčerpávající získávat si druhé na svou stranu ke vzájemné spolupráci?

Mluví se a mluví a velmi často zcela bez výsledku. O komunikaci se učíme, míváme pocit, že o ní víme už všechno, a přesto se nám v našem okolí nedaří dosáhnout toho, co je potřeba. Denně se tak stáváme svědky odporu, negativismu, rezignace nebo hulvátství. Tyto situace ovlivňují naši práci i naše vztahy, často více, než si myslíme. Dle výzkumů to s postupem času a s nárůstem intenzity ovlivňuje nejen míru pohody, ale i naše zdraví.

Mozek v komunikaci

Věřte nebo ne, komunikace je jenom pouhá dovednost jako každá jiná. Není to dar z nebe nebo charakterová vlastnost. Je to dovednost změnit úhel pohledu, dovednost znát svou roli i odpovědnost v dané situaci. Jak tuto základní dovednost získat? Jako každou jinou. Nestačí totiž jen vědět, jak na to. Stejně jako u jiného učení je nutné pravidelně procvičovat a opakováním si dovednost osvojit. Nestačí vědět, ale dělat to!

Při komunikaci je nutné naučit se řídit vlastní mozek tak, aby neřídil on nás. Lidský mozek má totiž určité principy fungování, stejně jako každý jiný systém. A my ho můžeme nejen poznávat, ale také přeprogramovávat. Klíčem k našemu mozku jsou vjemy, tedy city a emoce. Všechno v životě vyžaduje rovnováhu, takže k emocím je vždy nutné najít rovnocennou rozumovou informaci. Když se to podaří, vyhráli jsme.

Pochopte svůj vlastní příběh

Máte pocit, že jste z této teorie moudřejší? Nejspíš ne. Jak se posunout a naučit se překonávat vlastní i převzaté stereotypy myšlení? Je potřeba, abyste prozkoumali svůj vlastní příběh. Podívejte se na nepříjemné situace, ve kterých se opakovaně ocitáte, a na typy osob, s nimiž se necítíte zcela komfortně. Jedině na našich osobních příbězích totiž dokážeme identifikovat náš naprosto individuální komunikační model.

Pokud budete chtít, mohu vám ukázat, jak najít a přetvořit váš komunikační model a uvést ho do souladu s vaší rolí. A to tak, abyste si vždy mohli zkontrolovat, že jste skutečně udělali to nejlepší, co jste mohli, se zdroji, které teď máte.

K tomu, abychom naplno ovládali svou komunikaci, potřebujeme odvahu, pevnost, vlídnost a silnou vůli. Tedy jistou dávku urputnosti. Se správnou komunikací se můžeme posunout ke světu, který na jedné straně zná pevné hranice, ale nezapomíná ani na úctu, respekt a soucit.

Renata Dvořáková

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru