Top vision

czen

Jak dlouhodobě podávat excelentní výkon a nezbláznit se?

Současná společnost je orientovaná na výkon. Vytyčujeme si vysoké cíle, a pak vynakládáme veškeré své síly, abychom jich dosáhli. Ale jak dlouho vydržíme pracovat na tisíc procent? O možných důsledcích honby za úspěchem se dočtete v článku koučky Renaty Dvořákové

Jak dlouhodobě podávat excelentní výkon? Toto téma vydefinovali bankovní obchodníci, jimž vzrůstající tlak na výkon někdy brání v klidném spánku.

Ve své praxi se setkávám s tím, že lidé zdravotně zkolabují a teprve potom se snaží identifikovat, co se s nimi děje a učí se tomu čelit. Nerada straším, ale setkala jsem se bohužel i s tím, že v některých případech dochází k nevratnému poškození zdraví. Téma souvisí s rozvojem civilizace, s touhou mít všechno, na co si vzpomenu, mít víc, být někým významným... Bohatá společnost se stává nenasytnou. A já se ptám: Kde jsme v tom my? Kde jsem v tom já?

Dlouhodobé vypětí vede k vyhoření

Mám osobní, poměrně těžkou zkušenost, kterou se svolením manžela dávám k dobru. Můj muž prochází už více než deset let syndromem vyhoření. Během té doby ho provázejí různé zdravotní komplikace, pohybové či kardiovaskulární onemocnění a deprese. Co je nejdůležitější poznání? Kompletně převzít odpovědnost za svůj život! Umět se zastavit, co nejpřesněji provést vnitřní inventuru (na to většinou člověk úplně sám nestačí) a neustále se učit křehkému umění rovnováhy. Základem práce na sobě je srovnat si hodnoty, vypilovat umění komunikace, poznat své emoce a nastavit si vlastní limity.

Buďme sami k sobě laskavější

Fedor Gál v roce 2019 pro časopis Reflex řekl: „Nelze najít člověka, který vás vytáhne z vašich osobních problémů, to musíte sami..."

Vím, že má pravdu, a vím, že bývá dost těžké dotknout se rizik, vlastních limitů a dokázat vždy přijmout osobní zodpovědnost. Zcela souhlasím i s tím, že nám začíná chybět soucit a laskavost, a vnímám, že nám to chybí zejména u sebe a k sobě samým. Jsme na sebe často velmi tvrdí a nekompromisní a možná netušíme, co s námi dělá už jen to, jak o sobě mluvíme, nebo jak o sobě smýšlíme.

V kurzu Jak dlouhodobě podávat excelentní výkon nahlédnete na to, kudy, kam a proč jdete na své cestě životem, komu tím prospějete a jestli to tak opravdu chcete. Jedině převzetím plné odpovědnosti za to, co děláte, si zametete před vlastním prahem a budete moci začít budovat snesitelnější svět. Stále věřím, že to lze, a pokročilí klienti mi, zaplať bůh, dávají za pravdu.

Renata Dvořáková

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru