Top vision

czen

ONDŘEJ STANĚK: Pozitivně naladěný jsem prakticky pořád

Ondřej Staněk je lektorem prezentačních dovedností a prezentačního designu. V rozhovoru pro Top Vision prozradil, jak se připravuje na své lekce, kde nachází nejvíce inspirace a proč nemá rád koťátka. 

 

Jak jste jako lektor našel své hlavní téma, o kterém přednášíte, tedy umění prezentace?

 

V rodině se traduje, že už od mala jsem byl ukecaný (smích). Myslím, že všem, kteří mě znají, bylo jasné, že se budu pohybovat v oblasti komunikace. Vždy mě zajímal verbální projev, rád jsem debatoval, nevadilo mi být vidět. Přesto jsem cítil značné mezery, a tak jsem chodil do řečnických klubů, abych se zdokonaloval. Na vysoké škole jsem si uvědomil, že mě zajímají víc lidi než čísla, a když přišla první pozvánka, abych přišel přednášet o prezentování, rozhodl jsem se, že to vyzkouším.


V jedné ze svých přednášek zmiňujete, že promyšlený projev a propracovaná powerpointová prezentace nemusí znamenat úspěch a že důležitá je i pozitivní energie spíkra, který v lidech dokáže vyvolat pozitivní emoce. Jak to tedy děláte, abyste byl vy sám před přednáškou pozitivně naladěn?


Já jsem pozitivně naladěný prakticky pořád. Přestože mám z každého veřejného vystoupení respekt, vždy se na něj těším, a to se pak pozitivní energie šíří snadno. Řekl bych, že prvním krokem je umět se vyrovnat s vlastní nervozitou. Hodně lidí se snaží zbavit se strachu z prezentování a na internetu naleznete hromadu „zaručených“ návodů na to, jak se trémy zbavit. Podle mě to není nejlepší nápad. Ruku na srdce, když nejsme z nějaké situace nervózní, určitě se na ni nepřipravíme odpovídajícím způsobem. A prezentační vystoupení je o důsledné přípravě. Člověk by se měl naučit s nervozitou raději žít, naučit se ji chápat, uvědomit si, jak se projevuje v jeho těle. Zjistí, že mu vlastně dodává energii, kterou je nesmírně snadné využít pro pozitivní vystupování. Samozřejmě nesmírně pomáhá to, pokud vás prezentování baví.


Kolik času věnujete sledování projevů inspirativních spíkrů? Objevujete u nich stále nové náměty, jak vylepšit vlastní prezentace nebo prezentace vašich studentů?


Nedá se říct, že bych aktivně trávil větší množství času sledováním jiných řečníků, zjistil jsem, že mi to moc nedává. Raději se nechávám inspirovat svým okolím, konverzacemi se zajímavými lidmi a posloucháním životních příběhů účastníků svých školení a přednášek, třeba při obědových pauzách. Načerpám tak daleko více relevantních informací, které jsou mnohem blíže každodennímu životu účastníků, než jsou inspirativní řečníci. Vzdělávám se raději čtením odborné a kvalitní literatury.

 

Na svých přednáškách používáte i ukázková videa spíkrů, kteří nejsou až tak dobří. Například projevy politiků nebo celebrit. Co patří mezi jejich nejčastější chyby?


U školení prezentačních dovedností a veřejného vystupování je použití těchto videí spíše určeno pro ty případy, kdy potřebuji klientům ukázat, že i jejich oblíbené celebrity nebo známé osobnosti nejsou tak dokonalé, jak se občas zdají být. Vidí, že to jsou také jen lidi, a naopak jsou motivováni tím, že i velmi nepříjemné situace se dají ustát. Také je využívám na školeních, které jsou zaměřeny na čtení řeči těla a výrazů ve tvářích. Tam se skutečně dají objevit neuvěřitelné věci, a emocionální propojení mezi klientem a známou osobností pomáhá klientovi s probíranou problematikou.

 

V paměti mi utkvěl projev Melanie Trumpové, který byl takřka identický se starším projevem Michelle Obamové. Média tehdy chudáka Melanii rozcupovala. Přitom jako dobrá manželka chtěla ušetřit za copywritera. Vybavujete si nějaký podobný přešlap?


Sem tam se skutečně zadaří. Nejsem si jistý, jestli si vzpomenu na podobný příklad z politiky, ale co se týče nepovedené prezentace – nejde nevzpomenout pamětný nástup pana Krause na soutěži MISS Slovensko 2009 a jeho následný pád z pódia. Nejde jinak než smeknout nad profesionalitou pana Krause, který celou episodu ustál s noblesou jemu vlastní.

 

Stalo se vám někdy, že jste si připravil perfektní powerpointovou prezentaci, ale selhala vám technika a vy jste nakonec musel hovořit spatra?


Jasně, takové věci se sem tam stávají. Pamatuji se na poslední takovou událost – 45 minut před školením na místě, vše zapojeno, funkční, připraveno. Pak, těsně před startem celodenního školení, modrá obrazovka smrti a konec. Nakonec Podařilo se nám sice PC po nějaké době rozběhnout, ale to už jsem byl rozhodnutý školit spatra. Klíčové je nepanikařit. Člověk musí věřit ve své schopnosti a sdělení, které si pro publikum připravil. Pak není problém se s takovou situací poprat.

 

Popište pěti slovy, jaká by měla být powerpointová prezentace, která upoutá.


Každý slajd musí publikum pochopit do 3 vteřin. Možná to není 5 slov, ale je to důležité pravidlo, které leckdy s lidmi zatřese. Mimochodem ... není nesplnitelné.

 

Vytvořil jste i nové šablony pro prezentace lektorů Top Vision. Naši klienti se tak mohou těšit na nový design s novými prvky. Uvidíme tam vaše oblíbená koťátka?


(Smích.) Ne, jen ne žádná koťátka. (Pozn. redakce: Ondra nazývá koťátky všechny přebytečné roztomilé grafické efekty na slidu.) Cílem bylo vytvořit šablonu, která spojuje jednoduchost, modernost a profesionalitu. Pro lektory nesměla být náročná na použití, pro klienty naopak měla být zajímavá na pohled. Akcentována je čistota bez použití zbytečných prvků, které pouze posluchače matou. Koťátka byla tedy odstraněna a nemají na novou šablonu povolen vstup.

 

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru