Top vision

czen

Finance pro každého aneb nebojte se zeptat

Je pro Vás svět financí jednou velkou záhadou? Nechcete se do „toho“ vůbec pouštět? Cítíte se nepříjemně, když se máte na něco zcela triviálního zeptat? Přijďte na seminář, kde všechny obavy opadnou již po ranní kávě, a zjistíte, že to až taková „jaderná ponorka“ není!

Základní ekonomický přehled ke své práci nepotřebují jen manažeři, zaměstnanci ve finanční účtárně, bance či pojišťovně – ale dotýká se nás všech v každodenním životě. Nikdo Vám tím neslibuje, že ze semináře odejdete jako finanční specialista. Budete však alespoň vědět, kde hledat, na co je dobré se předem odborníků zeptat, než člověk šlápne vedle, jak předejít zbytečným finančním postihům.

Dotkneme se všeho, co se může týkat Vás, jako OSVČ – od založení živnosti, přes základní povinnosti vůči správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně a správci daně (stanovení výše záloh, termíny úhrad, vyúčtování a další). Názorně si ukážeme, jak sestavit daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob (probereme dílčí základy daně – ať již z příjmů ze zaměstnání, podnikání, příjmů z kapitálového majetku, pronájmu Vašich nemovitostí, tak z ostatních příjmů – třeba z prodeje domu), kdy a jakým způsobem přiznání správně podat a vyúčtovat roční zálohy.

Od letošního roku se po delší době v zákoně o účetnictví znovu objevilo jednoduché účetnictví. Může v něm vůbec „běžný podnikatel“ účtovat? Po zhlédnutí základních podmínek určitě zjistíme, že nikoli…

Existuje povinnost vést knihu jízd (zejména pokud používám „výdajový paušál“) a jaké má mít náležitosti? Vysvětlíme si, proč se bez ní třeba plátci DPH i nadále neobejdou.

Jste zaměstnancem? Podíváme se na příkladech, jak se počítá čistá mzda a jak se promítne solidární zvýšení daně těm „šťastnějším“ s vyššími příjmy…

A jak to pak vypadá u právnické osoby? Všechny právnické osoby v České republice (nejčastěji tedy s.r.o. nebo a.s.) mají povinnost vést účetnictví (dříve se mu říkalo podvojné účetnictví). Jaký je rozdíl mezi nákladem/výdajem a příjmem/výnosem? Jak vůbec vzniknou účetní výkazy, kde se zveřejňují a co se z nich dá vyčíst? Pojďme to společně vyzkoušet na několika živých příkladech!

Dozvíte se, jaké existují formy financování, jaká je cena peněz a na co se zaměřit ve smluvní dokumentaci – co číst velmi pečlivě a o co můžete financující instituci žádat.

Je výhodné si vzít auto na leasing (a jaký?) či jej koupit do majetku (a jaký je v tom vlastně rozdíl, když za „své“ či na úvěr)? Víte, že pohled z hlediska účetnictví, daní i cash-flow je značně odlišný?

Jak vlastně funguje datová schránka? Je to časová úleva a pohodlí či nějaká hrozba? Pokud budeme vědět co a jak, jistě bude dobrým pomocníkem!

Dotkneme se i méně příjemných, ale bohužel v naší praxi stále častějších jevů – exekučního a insolvenčního řízení. Kde se dají údaje zjistit a jak postupovat, pokud se sami staneme hlavním protagonistou či pokud se setkáme s obchodním partnerem, který se do takových potíží dostal.

Víte, jaký je rozdíl mezi plátcem a poplatníkem a jak vůbec funguje správa daní v naší zemi? Projdeme ve stručnosti hlavní rozdíly a druhy daní, se kterými se můžeme nejčastěji setkat.

A strašák s názvem daň z přidané hodnoty? Na jednoduchém příkladu zjistíme, jak se DPH zúčtovává, jak vznikne vlastní daň či nadměrný odpočet. Zmíníme důležité termíny a pojmy, se kterými se v této oblasti můžete setkat, aktuálně platné sazby DPH a hlavně návod, kde vše hledat.

Aneb jak pravil jeden z  profesorů na vysoké škole – jen tím, že se naučíte nazpaměť telefonní seznam, nezaručí to, že budete telefonovat správně. Přijďte si tedy pospojovat některé souvislosti a také pro návod, jak si v různých situacích alespoň chytře poradit.

Ve finanční praxi se pohybuji již 20 let – ať už na straně financující instituce, tak na straně podnikatelů jako finanční ředitelka.

Těším se na vás na kurzu Průvodce světem financí pro zaměstnance i podnikatele!

Hana Hovorková

Hana Hovorková

Hana Hovorková

expertka na oblasti finančního řízení a Risk Management

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru