Top vision

czen

8 věcí, které je dobré znát při jednání s investorem podle Margarety Křížové

Co musíte udělat, než pustíte investora do dveří své firmy, a co se děje poté? To radí známá investorka a konzultantka Margareta Křížová

Mám dobrou zprávu, stále víc nastartovaných byznysů jedná s investory. Mají o ně zájem, což je super, neb před pár lety, když člověk nepodnikal pět let a neměl obrat jak petrolejářská korporace, neštěkl po něm ani pes, natož investor.

Ale…není investor jako investor a je potřeba jít do toho s rozvahou. Neinvestují jen investoři samotáři, ale na scéně se objevily taky investiční skupiny. Čím dál víc z vás se tudíž ptá, co si člověk může v jednání s investorem dovolit, co je za čárou a jak se vlastně s takovým investorem jedná.

Stejně tak, jako si proklepne investor vás a vaší firmu (je-li co proklepávat), měli byste se i vy zajímat o to, kdo je investor nebo lidi v investiční skupině, co dělají teď, co dělali dříve a jaká je předchází pověst. Tady je pár bodů, které by se mohly hodit:

Jednáte-li s investiční skupinou, ptejte se:

Kdo je decision maker aneb kdo dá nakonec investici zelenou a rozhodne, že peníze opravdu dostanete (jestliže jednáte s investorem samotářem, decision maker by teoreticky mohla být manželka, ale na to se radši neptejte)

Kdo má váš projekt na starost, a zda tento investiční manažer neodjíždí v polovině projektu na měsíc na Bali, meditovat do ášrámu, nebo nedej Bože pěšky do Santiago de Compostela, takže váš projekt zatím bude takzvaně na holdu, čili nebude se dít vůbec nic

Bude na vás mít čas nebo má na starost ještě dalších dvanáct projektů a fakt nestíhá

Když tohle zjistíte a máte odpovědi, je dobré vědět ještě toto:

Na schůzce s decision makerem nebo investičním manažerem byste si měli říct, jestli váš byznys investora opravdu zajímá a případně se hodí do portfolia investiční skupiny (nejspíš ano, když sedíte společně v jeho kanceláři nebo v kavárně).

Dál by mělo padnout, kolik potřebujete peněz, na co a jaké procento vaší firmy by investor rád získal. Jestliže řekne 90% a vy nespadnete úlekem ze židle (pokud vám ji nabídli) a chcete i nadále jednat o investici, dočkáte se nejspíš term sheetu (stručné shrnutí podmínek investice).

Tady bych se optala, kdy asi tak term sheet můžu čekat. Tento týden, tento kvartál či jindy (myslíte si, že přeháním – nepřeháním)

Máte-li kliku, dostanete term sheet v dohodnutém termínu. Máte-li ještě větší kliku, dostanete term sheet s body, o kterých jste se bavili osobně.

Tudíž se dozvíte například částku, účel, čerpání peněz, vaše povinnosti, plnění finančních nebo obchodních ukazatelů, co se stane, když plnit nebudete a co když do firmy vstoupí další investor (jestliže jste odevzdali už v prvním kole 90% firmy, s příchodem dalšího investora vám zbydou oči pro pláč a vzpomínky, jak pěknou firmu jste kdysi vlastnili) a co když se investor rozhodne svůj podíl prodat.

Tady se od vás čeká, že na term sheet budete reagovat. Opravdu. Nebojte se. Přístup „to je přece blbý investorovi oponovat“ nefunguje. Čeká se to. Naopak, ukážete-li, hned na začátku, že máte hlavu na krku i z jiných než okrasných důvodů, bude vás investor nejspíš brát vážně.

Takže pokud se vám zdají finanční cíle příliš agresivní, řekněte to, pokud máte strach, že investor by mohl svůj podíl (i s tím vaším) prodat dva měsíce poté, co si ho koupil, zeptejte se, jak to myslí a rozhodně si sjednejte (vyhádejte) nějakou pojistku, třeba ne dřív než ______).

Velmi často se v rámci počátečních námluv a euforie přistupuje k jednání způsobem „tak klucííí (holkýýý), už to rozjedem, smlouvy sfouknem potom.“ A začne se utrácet. Za marketing, za nejrůznější služby typu projekt management, průzkum trhu a tak. Dokud není ruka v rukávě a investor není majitelem podílu ve vaší firmě, žádné utrácení z cizích peněz za vaší firmu. A jestli už se utrácelo bez vašeho souhlasu a vědomí, písemně upozorněte, že jste si nic neobjednali, tudíž žádné náklady nenesete. Znáte to „Až po svatbě.“

Konečně jste odeslali své připomínky k term sheetu a měli byste dostat v dohledné době odpověď/vysvětlení a následně i smlouvu o převodu obchodního podílu či prodeji akcií a smlouvu mezi společníky. Tu si přečtěte opravdu pozorně. (hodí se číst tento dokument za střízlivého stavu). Až se s investorem nebo investičními manažery setkáte, vůbec se nestyďte zeptat na to, čemu nerozumíte, a že všemu rozumět nebudete, to je pravděpodobné.

Mohlo by se zdát, že nejsem přítelem investic, naopak. Ale jsem přítelem solidního jednání,  pokud možno mizivé nabubřelosti a komunikace v rámci obvyklých zvyklostí.  

Doporučuju, vždy si promyslet, jestli je investor ten pravý, protože ač se vám to může zdát neuvěřitelné, obvykle to není jediný investor v celém širém světě, tudíž není nutné líbat mu lem roucha. Ale na druhou stranu, když si s investorem sednete a jste naladěni na stejnou vlnu, je to jízda.

Margareta Křížová

Zakládající partnerku CEAG a investorku s celou řadou zkušeností znáte z pořadu Den D na České televizi. Na rádiu ZET moderuje pořad Podnikání od A do ZET, zároveň píše svůj blog. Margareta u nás radí podnikatelům a majitelům firem, kde a jak najít vhodného investora, a to na kurzu s názvem Než pustíte investora do dveří

Margareta Křížová

Margareta Křížová

Head of NEWTON Business Accelerator, NEWTON UNIVERSITY M&A Business Advisor

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru