Top vision

czen

Vracíme se do kanceláří. Proč vlastně?

Ekonom Tomáš Sedláček v rozhovoru pro ČT24 řekl: „Už deset let jsme mohli začít pracovat z domova. Tímto směrem se nehýbal ani stát, ani soukromá sféra. Berme to jako inspiraci, kdy lidé pracují stále jako za středověku, ráno chodí do práce a večer se vrací." 

Z poddaných se stali podřízení, práci na poli nahradila práce na počítači, ale jinak se nic moc nezměnilo. Až do nedávna. Pandemie povýšila home office na absolutní nutnost. O pár týdnů později je home office opět pouhou alternativou, kterou budou některé organizace poskytovat neomezeně, některé omezeně a některé vůbec. Proč vlastně firmy home office odmítají?

 

Můžou za to podřízení...

Zaměstnanci, kteří nejenže nejsou ENGAGED, ale jsou dokonce DISENGAGED, jsou jednou z příčin, proč v některých firmách home office nefunguje. Neangažovaní zaměstnanci sledují spíše svůj vlastní profit, než profit zaměstnavatele. Home office pro ně představuje příležitost udělat si placené volno. 

Podle analýzy Gallupova ústavu pracuje ve firmách jen 29 % angažovaných zaměstnanců. To jsou přesně ti, kteří jsou na home office produktivnější. Domácí podmínky využívají k dosažení vyšší výkonnosti:

- Pracují bez přerušení. Nepřicházejí kolegové kávičkáři, kteří si chtějí povídat.
- Pracují v hodinách, kdy dosahují nejvyšší koncentrace, například od 20:00 do 02:00.
- Pracují v polohách, které jsou pro ně pohodlné, třeba vleže. 
- Prostě pracují. 

Když ve firmě znovu zakážete home office, produktivita vašich nejlepších zaměstnanců lehce poklesne a produktivita vašich nejhorších zaměstnanců lehce stoupne. Problémem není home office, ale neangažovaní lidé, kteří budou neangažovaní i po návratu do kanceláře. 

 

Můžou za to nadřízení...  

Špatný management vede k tomu, že jsou ve firmě demotivované celé týmy. Manažeři jsou dosazováni do vedoucích pozic většinou na základě odbornosti nebo odpracovaných let. Mnohým z nich však chybí vzdělání ve vedení lidí.  

Manažeři zapomínají oceňovat individuální úsilí svých lidí. Právě z angažovaných lidí, kteří pracovali na tisíc procent, ale nikdy nebyli pochváleni, se stávají aktivně neangažovaní lidé. Angažovaní lidé by si přáli být odměňováni za odvedenou práci, nikoliv za hodiny odsezené v kanceláři.  

Angažovaným lidem rovněž vadí, když jim vedení nedává důvěru. Oni nepotřebují, aby nad nimi někdo stál a kontroloval je, jestli pracují. Vedení však s nimi apriori jedná jako s lenochy a podvodníky, kteří se prostřednictvím home office chtějí vyhnout práci. 

Má tedy smysl rušit home office, jen aby neangažovaní zaměstnanci alespoň trochu pracovali? Nepovede to spíše k odchodu těch angažovaných? Protože pokud ano, tak víte, kdo vám v tom týmu zůstane. 

 

Produktivita podle průzkumů... 

Jak se měří produktivita lidí na home office? To si asi nedokáže nikdo představit. Nicméně, některé zpravodajské servery ji vyjadřují v procentech.

Na Aktuálně.cz se dočteme: „Dlouhodobé přesunutí všech pracovníků na home office přineslo některým českým podnikům nižší výkonnost. Během prvního měsíce se produktivita pracovníků snížila v průměru o desetinu, po dvou měsících práce z domova pokles dosáhl 30 procent."

Jenomže provádět průzkum produktivity lidí na home office v době, kdy pracující rodič současně supluje učitele a kuchaře, není moc fér. 

Chcete ještě více inspirace? Najdete ji v live webináři: Home office, nebo návrat do kanceláří? Webinář vám pomůže rozhodnout se, jakou home office politiku zvolit pro vaši firmu. 

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru