Top vision

czen

SCRUM: Rozbalte si startovací balíček

SCRUM je agilní. Ale ne všechno, co je agilní, je SCRUM. SCRUM je pouze jednou z možností, jak lze AGILE implementovat v praxi. Je jednodušší na pochopení a složitější na provedení. Ale když se do něj pustíte, vaší odměnou budou angažovaní a produktivní lidé.

Nyní si společně otevřeme SCRUM STARTER PACK a podíváme se, co všechno v něm můžeme najít.

 

SCRUM BOARD

Agilní organizaci, která využívá SCRUM, poznáte podle tabule s barevnými post-ity, které jsou nalepené v sekcích: TO DO, IN PROGRESS a DONE. Tato tabule je dominantou agilní kanceláře a je velmi důležitá.

Jde o SCRUM BOARD. Tým na něm vidí všechny úkoly, na kterých se právě pracuje. U každého konkrétního úkolu je patrné, komu je přidělen. Současně lze sledovat i status úkolu s tím, jak post-ity putují ze sekce TO DO do sekce DONE.

 

PRODUCT OWNER

PRODUCT OWNER je odborníkem na produkt. Zastupuje zákazníky a přizpůsobuje nabídku poptávce. V podstatě projektuje požadavky klientů do konkrétních plánů.

PRODUCT OWNER definuje cíle, kterých má být dosaženo. Následně vede projektový tým k tomu, aby sám přicházel s návrhy, co by se mělo udělat.

PRODUCT OWNER tak projekt rozkouskuje do konkrétních úkolů, kterým přiřazuje vyšší nebo nižší prioritu. Přitom dohlíží na to, aby nebyl překročen timeline nebo budget.

 

DEVELOPMENT TEAM

V DEVELOPMENT TEAMU pracují společně digitální developeři, produktoví designéři, byznysmeni i marketingoví mágové. Právě spolupráce napříč odděleními je pointou agilní organizace.

Jednotlivci z různých odvětví jsou nuceni kooperovat, aby byl tým úspěšný. Už není možné, aby produktové oddělení obviňovalo z neúspěchu obchodní oddělení a obchodní oddělení obviňovalo z neúspěchu marketingové oddělení, k čemuž dochází ve velkých korporacích.

 

SCRUM MASTER

SCRUM MASTER vede denní desetiminutové stand up meetingy, na kterých každý člen týmu prezentuje své individuální pokroky v práci na projektu. SCRUM MASTER obvykle pokládá následující otázky:

Co se ti podařilo dokončit?
Na čem teď pracuješ?
S čím potřebuješ pomoct?

Využívání SCRUMU vyžaduje transparentní firemní kulturu. Lidé otevřeně hovoří o své práci, sdílejí své problémy a společně hledají jejich řešení. To je další plus agilní organizace. Kolegové si nejdou po krku tak, jak to dělají korporátní krokodýli.

Na konci daného období SCRUM MASTER provádí společně s týmem reflexi toho, co fungovalo a co nefungovalo, a hledá možnosti, jak se zlepšit. Cílem je navržení malých strategických kroků, které by mohly vést ke zdokonalení nastavených procesů.

 

Rozbalíte to se SCRUM STARTER PACK?

SCRUM přináší agilním společnostem mnoho benefitů. Podporuje spolupráci v týmu a vede k pozitivní proměně interakce ve skupině.

Další výhodou je transparentnost. Všichni v týmu ví, jestli firma vydělává a jaké má výsledky. A to lidem dodává drive k tomu, aby chtěli dokázat více.

Přechod na SCRUM se neodehraje přes noc. Teprve v průběhu prvních týdnů pochopíte, jak SCRUM opravdu funguje. Chtěli byste se dozvědět více? Neváhejte poptat vzdělávací program v rámci naší akademie na míru.

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru