Top vision

czen

Nerozhoduji se na základě pocitů, ale čísel a faktů

Které manažerské kompetence pomohly k úspěchu jednateli Edua Group Vladimíru Schmalzovi? Jaké oblasti by doporučil manažerům pro další vzdělávání? A jak vidí současnost a budoucnost jednotlivých společností v rámci Edua Group? 

 

Působil jste jako vrcholový manažer v obrovské korporaci, nyní řídíte vlastní společnost. Jaké manažerské kompetence jsou pro úkoly tohoto typu nejdůležitější?


Jako snad nejdůležitější kompetenci vnímám schopnost vést otevřenou a férovou komunikaci uvnitř firmy. Každý lídr by měl umět dobře komunikovat s lidmi a kvalitně vysvětlovat svoje vize a cíle. Klíčová je také schopnost nerozhodovat se na základě pocitů, ale čísel a faktů. I k rozvoji těchto kompetencí mohou ostatně manažerům pomoci mnohé kurzy Top Vision.


Jak přistupujete Vy sám k rozvoji vlastních kompetencí?


Za absolutní základ považuji jazyky, ovládám jich několik na vysoké odborné úrovni. Vždy jsem se snažil zaměřit i na expertní slovní zásobu, která odpovídala danému prostředí, kde jsem se v tu chvíli pohyboval (například energetické názvosloví). Dnes působím v oblasti vzdělávání a v několika dalších oborech, o které se jako investor zajímám, a kontinuálně pracuji na tom, abych si zmíněné jazykové znalosti udržel a dále rozvíjel. Vždy jsem se také snažil pracovat na svých finančních kompetencích. Dobrý manažer musí mít špičkovou schopnost orientovat se v rozpočtech, číslech, v podkladech pro empirické rozhodování.


Top Vision nabízí řadu kurzů věnujících se řízení lidí. Jak byste definoval svůj vlastní styl v této oblasti?


Můj styl řízení je velice jednoduchý. Ke každému svému kolegovi přistupuji s absolutní důvěrou, nezpochybňuji jeho kompetenci a zodpovědnost za věci, které má na starosti. V dalším průběhu našeho pracovního vztahu pak vidím, zda je tato volnost a ponechání vlastní zodpovědnosti na místě, nebo u daného člověka nevidím úplně přesvědčivé výkony. Pak samozřejmě musím z prvotní pozice absolutní důvěry přejít směrem k většímu zaměření na detail.


Jakou oblast vzdělávání by neměli čeští manažeři a české firmy podcenit do budoucna?


Stálicí zůstane vylepšování komunikačních a prezentačních schopnosti, v tom čeští manažeři ještě pokulhávají a řada našich kurzů se zaměřuje právě tímto směrem. Jmenoval bych třeba špičkové kurzy Milana Pavelky nebo Petry Zárubové. Celá řada manažerů také ještě plně nechápe online svět a jeho příležitosti. Nepodceňoval bych ani vzdělávání v oblasti obchodních kultur jiných trhů (zde může být neocenitelným pomocníkem kurz Multikulturní trénink s lektorem Jiřím Kulou). A v neposlední řadě pak kulturu jednání, asertivitu a emocionální techniky. Dnes je podle mě pořád těžší a těžší být kvalitním manažerem, člověk nesmí nikdy usnout na vavřínech.


Nepochybně takové kvalitní manažery hledáte i pro řízení svých firem. Do pozice v čele Top Vision nedávno nově nastoupila Denisa Voleková. Mohl byste ji krátce představit?


Denisa Voleková přichází z prostředí větších korporací. Naše aktivity totiž kontinuálně zvětšujeme a je potřeba, abychom měli naše fungování dobře nastavené i procesně. Akcionáři chtěli mít v týmu někoho, kdo má s těmito věcmi zkušenosti, proto jsme rádi, že jsme se domluvili právě s Denisou. Má za sebou velmi kvalitní manažerskou kariéru včetně sektoru mezinárodního poradenství, ale i energetiky. Zároveň se věnuje i vzdělávání a sama je výbornou lektorkou. Takže pro nás jasná volba a těšíme se na spolupráci.


Jak moc se Top Vision zaměřuje v rámci své nabídky i na top manažery?


Určitě je to jedna ze skupin, kterým se chceme primárně věnovat. Chystáme pro ně další rozšířenou nabídku vzdělávacích produktů.


Jaké jsou Vaše oblíbené kurzy Top Vision kromě těch, které už jste zmínil? A co byste doporučil z nabídky ostatních firem Edua Group?

 

Samozřejmě mám rád všechny naše kurzy, ale zmínil bych například Emoce pod kontrolou Patricie Chvojkové nebo Dobrou argumentaci Veroniky Štroblové. Co se týče další nabídky Edua Group, tak pokud se chystáte Vy nebo Vaše dítě na jakékoliv přijímací zkoušky nebo na maturitu, určitě se podívejte na nabídku Tutoru. Dále mohu doporučit pestrou paletu našich jazykových kurzů. A s dnes tak potřebným digitálním vzděláváním Vám pomohou v Digiskills.


Když mluvíme o Edua Group, nedávno jste koupili největšího českého poskytovatele firemní jazykové výuky, společnost James Cook Languages (JCL). Jaká motivace za tímto rozhodnutím stála?


Jednoho B2B poskytovatele jazykové výuky jsme už ve svém portfoliu měli, konkrétně Caledonian School. Chceme na tomto poli dále posilovat, proto jsme koupili JCL, tedy společnost s velmi dobrou reputací a silným postavením na trhu. Dalším důvodem bylo, že chceme v tomto segmentu expandovat i do zahraničí. JCL už zahájila expanzi v Polsku a my na to nyní navážeme.

 

Další součástí skupiny Edua Group, kterou už jste krátce zmínil výše, je i společnost Tutor specializovaná na přípravné kurzy. Jak vidíte další vývoj v tomto segmentu?


Myslím, že tento segment bude dále posilovat. Jedním z produktů nabízených Tutorem jsou přípravné kurzy k jednotným přijímacím zkouškám na gymnázia a střední školy. Domnívám se, že zodpovědná skupina rodičů bude vždy usilovat o to, aby jejich děti dokázaly uspět právě v přijímacích zkouškách na dobré školy. A základem úspěchu nepochybně je i příprava nad rámec běžného školního vzdělávání. Mimochodem, v tomto školním roce jsme pro naše kurzy připravili zcela nové pracovní sešity na míru. Absolventi našich kurzů mají velmi vysokou úspěšnost v přijímacích zkouškách všech typů.


Zohledňujete v Edua Group i důležitost digitálního vzdělávání, o kterém se nyní často mluví?


Určitě. Na rozvoji digitálního vzdělávání pracujeme v Top Vision i v celé Edua Group v několika rovinách. Digitalizujeme naši infrastrukturu, abychom nekázali vodu a nepili víno. Přizpůsobujeme se moderním trendům. Kontinuálně provádíme velké investice do IT a do infrastruktury. Jinak produkty digitálního vzdělávání chceme posilovat nejen v rámci Top Vision, ale i v rámci další společnosti z naší skupiny, konkrétně DigiSkills. Jejich microlearngingové systémy, školení a prezentace digitálních technologií výborně zapadají do našeho obchodního modelu.

 

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru