Top vision

czen

Ing. Yvona Charouzdová

Konzultantka managementu a HR, trenérka soft skills a koučka

Jak jste se ke vzdělávání dostala?
Kariérní cestu v oblasti lidských zdrojů jsem zahájila jako jedna z prvních headhunterek v Československu. Byly to roky plné nových možností a příležitostí pro všechny. Na pracovním trhu jsme se setkávali s kandidáty jak zkušenějšími, tak i méně zkušenými. Během těch let jsem se setkala s minimálně 45 tisíci zajímavých osob. Viděla jsem, jak se nám v některých disciplínách bezvadně a rychle posouvají. Naopak byly disciplíny, kde to šlo pomaleji. Mezi ně je možné zařadit oblast řízení a vedení lidí a oblast emoční inteligence. Když jsem viděla, že se chyby v oblasti soft skills neustále opakují, shodou okolností jsem v té době dostala nabídku jít do oblasti rozvoje lidí, a tak jsem nezaváhala.

Kde jste načerpala nejvíce zkušeností?
Oblast rozvoje ostatních může člověk dělat pouze tehdy, když má sám z čeho dávat. Je jiné, když trénujete účastníky v tom, čím jste si sami prošli, než když máte pouze nastudovanou teorii. Empatičtí studenti toto vbrzku poznají, a tím si člověk získá jejich důvěru. Poznala jsem velké množství inspirativních manažerů - jak lokálních, tak mezinárodních. Takže vím, o čem mluvím, a ráda se s účastníky o své zkušenosti podělím. Toto oni velmi vítají a intenzivně to vnímají. Zkušenosti i praxi jsem získala v mezinárodních společnostech působících v ČR, ale i v zahraničí. I já sama na sobě dále pracuji a v roce 2022 jsem úspěšně dokončila studium DBA.

Jaký je Váš přístup k tréninkům a školením?
Ke každému tréninku přistupuji jako k individuálnímu projektu. Je to skutečně tak, protože každá firma pod týmž názvem kurzu vnímá něco trochu jiného. A je to dobře. Účastníci jsou pro mě partneři v tom smyslu, že potřebují každý něco odlišného. Přistupuji k nim velice empaticky a individualizovaně. Praktičnost a reálná využitelnost poznatků z tréninků v jejich každodenní činnosti je pro mě klíčová. Rovněž je pro mě důležitá i zpětná vazba od účastníků, že se cítí dobře a že to, co společně probíráme, má pro ně reálnou přidanou hodnotu. Trénink je otevřený a svobodný prostor k vyzkoušení si různých situací včetně diskuse o nich.

Jakými projekty byste se chtěla pochlubit? 
Těch projektů od roku 2000 bylo skutečně hodně. Například z výrobních firem s různým zaměřením. Ráda vzpomínám na mnohaletou spolupráci se společností TPCA v Kolíně, na spolupráci se společnostmi Motorola, Accenture, různými shared services společnostmi, bankovním sektorem, mojí mateřskou Komerční bankou a s mnoha dalšími, z nichž dále to byl např. Siemens, Toyota Tshuscho Europe, DCIT, Ford Motor Company, Mann Hummel, ČEZ, Kooperativa a další.

Jakým tématům rozvoje se věnujete? 
Během všech těch let jsem se začala specializovat na některá témata, která považuji z dlouhodobého pohledu za klíčová pro další úspěšný rozvoj kvalitního personálu v České republice. Jde o témata z oblasti lidských zdrojů - výběrové pohovory, hodnotící rozhovory a různá testování. Dále je to především intenzivní rozvoj emoční inteligence (ve všech pěti jejích disciplínách), managementu a leadershipu. Oblast leadershipu je téma, které hraje především v dnešním světě klíčovou roli pro dobrou spokojenost a celkový rozvoj lidí v pracovních týmech. Kromě klasických workshopů ráda pracuji i na projektech v oblasti individuálního a skupinového koučinku, manažerském auditu a v assessment centrech. Ráda také posuzuji kandidáty na různé pozice včetně interního rozvoje talentů ve firmách. Sezení na téma sebepoznávání účastníků je další aktivita, kterou velmi ráda praktikuji pro posilování osobnostních prvků jednotlivců. Tyto uvedené aktivity pro mě nejsou celé ty roky náročnou prací, ale koníčkem a radostí, kterou mohu okolo sebe rozdávat všem, kdo to chce a potřebuje.

Galileo Galilei – Nemohu mnoho nového naučit, ale mohu z lidí vytáhnout potenciál, který je v nich.

Kurzy lektora

23. - 24. 5. 2024 Praha 1
11 990 Kč bez DPHZobrazit
Výběr zaměstnancůHodnocení: 1,02

Vedení kvalitního výběrového pohovoru v praxi

Připravte se na každou fázi náboru zaměstnanců

24. 6. 2024 Praha 1
6 990 Kč bez DPHZobrazit

Hodnocení lektora

1,04 Průměrné hodnocení lektora od účastníků

Výborný lektor. Vše bylo v pořádku.

Martin Hofman, VF Czech Services, s.r.o.
Manažer na cestě k úspěchu

Akce mě nejvíce potěšila svou formou, obsahem a lektorem!

Kateřina Pelikánová, Freudenberg Home and Cleaning Solutions s.r.o.
Manažer na cestě k úspěchu

Akce mě potěšila hlavně praktickými příklady a skvělým přístupem lektorky

Daniela Puldová, KM Career s.r.o.
Psychodiagnostické nástroje

Jsem překvapená co všechno se dá stihnout za 8 hodin. Lektorka byla perfektní. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí konkrétním způsobem a jasnými příklady. Žádná neuchopitelná teorie.

Marcela Průchová, ICOM transport a.s.
Psychodiagnostické nástroje

Líbil se mi profesionální přístup lektorky a praktický nácvik.

Nataša Kopsová, MOUNTFIELD a.s.
Behaviorální pohovor s podporou vhodných testovacích technik

Určitě doporučím dále a poznatky využiji v praxi.

Iveta Roudová, KS-Europe s.r.o.
Vedení kvalitního výběrového pohovoru v praxi

Skvělá lektorka, která měla cenné rady.

Jana Kurelová, SPOLANA s.r.o.
Vedení kvalitního výběrového pohovoru v praxi

Přátelská atmosféra a velké množství předaného know-how.

Martin Černý, J&T BANKA, a.s.
Nově na manažerské pozici: Z kolegy nadřízeným

Akce mě potěšila svou úrovní, přizpůsobení se konkrétním praktickým případům z mého oboru.

Jiří Šnýdr, Service Commerce s.r.o.
Nově na manažerské pozici: Z kolegy nadřízeným

Kurz podle vašich představ

Chcete připravit školení pro celý tým? Umíme být flexibilní a přizpůsobit program kurzu vašim potřebám. Rádi vám připravíme nabídku firemního školení na míru.

mám zájem
Kurz na míru

Články lektora

Využívejte potenciál svého týmu na maximum
Využívejte potenciál svého týmu na maximum

Jak vybrat nejvhodnějšího místo nejlepšího člena týmu? Jak předcházet konfliktům uvnitř týmu? Jaké ideální vlastnosti by měl mít správně fungující tým? Na tyto a další otázky jsme se zeptali Yvony Charouzdové, která je jednou z prvních headhunterek v České republice, konzultantkou managementu a HR, trenérkou soft skills a koučkou.

Poznejte sebe i své zaměstnance
Poznejte sebe i své zaměstnance

Umíte si kvalifikovaně odpovědět na otázku „Znám sebe a svůj tým?“. V zásadě asi ano, ale jde o to, co je realita a co si člověk o sobě a okolí namlouvá.

DVOJROZHOVOR: Zaostřeno na manažery
DVOJROZHOVOR: Zaostřeno na manažery

Manažer, vedoucí, vůdce, či lídr. Říká se jim různě, jací by ale lidé ve vedoucím postavení měli být, jak by se měli chovat a co by rozhodně měli ovládat? Na to jsme se ptali našich zkušených lektorek Lenky Olšanské a Yvony Charouzdové. 

nahoru