Top vision

czen

Notice: Undefined index: save_form_ebook_akce in /var/www/webtv/pages/blogy/blogy_detail.php on line 85

Nestíháte? Změňte to!

Od zítra začínám cvičit! Od nového roku přestanu kouřit! Ještě jeden díl oblíbeného seriálu a začnu se učit. Nestíháme… Zrychlená doba, absence plánování a stanovení priorit nás stojí opravdu hodně času. Ovládněte life management a ukliďte si vlastní život.

Mnozí z nás dokonce plánují, nebo se o to přinejmenším snaží. Pak to ale vždy z nějakého důvodu nevyjde, a tak se nám úkoly hromadí, povinnosti odkládají a přátelé zanedbávají. Klíčem k úspěšnému plánování je stanovení priorit a hlavních cílů.

Nikdy není na škodu si určit hned několik cílů z různých oblastí, například: „Dokončit projekt a začít pracovat na novém. Uklidit ve sklepě a vytřít balkon. Vzít manželku na večeři.“

Když potom každý den budete pracovat na dílčích menších úkolech, které vás posunou k dosažení stanovených cílů, nemůžete neuspět.

Náš problém je samozřejmě v tom, že toho máme jednoduše mnoho. Práce, rodina, přátelé, posilovna, pes, možná i menší podnikatelská činnost jako „přivýdělek bokem“. Den má „jen“ čtyřiadvacet hodin a logicky také někdy musíme relaxovat a spát. Máte-li podobných činností ještě víc, budete bohužel muset několik z nich vyškrtnout, a těm ostatním se věnovat naplno. Jak se říká, je lepší dělat jednu věc pořádně, než dvě věci napůl.

Omezte spánek

Co se dá omezit a rozhodně vám to získá poměrně hodně času, je přehnaně dlouhé vyspávání. Brzké vstávání nemá ráda většina z nás, pokud si na něj ale zvyknete, můžete jej proměnit ve svou výhodu a získat tak ročně navíc až celou tisícovku hodin! Takhle to zní krásně, ne?

Je dokázáno, že lidský mozek vyvíjí nejvyšší aktivitu a soustředěnost v dopoledních hodinách. Mezi snídaní a obědem toho zaručeně dokážete odpracovat nejvíce, a tak je spousta lidí schopna po vypití ranní kávy nastartovat myšlení a vydržet na plný plyn až do obědové pauzy.

Úspěšní vstávají v šest, aby v osm byli v práci. Ti nejúspěšnější však vstávají dlouho před pátou, aby byli už od šesti schopní přemýšlet. Zatímco vám tedy zvoní budík, oni už mají za sebou ranní fitko, snídani, kafe a začínají pracovat. Tyto dvě hodiny se můžou zdát jako nepatrný náskok, který může nedůsledný jedinec zase ztratit v průběhu dne chvilkovou prokrastinací. Během roku to však nejsou jen dvě, ale něco málo přes tisícovku takových hodin.

Nedokážete si představit, že byste už od šesté hodiny ranní měli být v plném provozu? Je to jen o cviku a vytvoření si jakéhosi rituálu. Ono vlastně veškeré zvládání life managementu je založeno na rituálech. Budete-li dodržovat každý den podobný rozvrh, ve kterém se budete například od šesti do osmi večer věnovat své rodině, od osmi do půl deváté venčení psa, do desíti pak čtení knihy a od půl jedenácté spánku, uspokojíte tak veškeré vaše potřeby a budete vše stíhat.

Více informací se dočtete v našem E-Booku s názvem Naučte se vstávat dřív.

 

Stáhnout e-book

Neschopnost říct „NE“

Slůvko NE patří k těm nejkratším, přesto se mnohdy neříká lehce. V práci se bojíme odmítnout šéfa, v soukromém životě rodinné příslušníky nebo přátele ve snaze udržet si jejich přízeň. Výsledek? Jsme vyčerpaní, naštvaní a trápí nás pocit viny. Je načase s tím něco udělat – zvládnutí umění říkat NE vám může změnit život.

Adrenalin funguje

Někdo miluje adrenalin a práci pod tlakem. Jistě znáte alespoň jednoho člověka, který na půlročních projektech začíná pracovat den před odevzdáním. A jakýmsi zázrakem to vždy stihne a dokonce odevzdá skvěle odvedenou práci a sklidí pochvalu. Ptáte se, jak je to možné? Práce pod tlakem deadline jednoduše motivuje tyto jedince k nadlidským výkonům. Pocit, že už není prostor pro selhání, pro odbočení z cesty a prokrastinaci vytvoří v mozku stres, díky kterému dokážeme pracovat i přes noc a plně se celou dobu soustředit.

Zvládejte svůj život!

Trénink Life Managementu s naší oblíbenou lektorkou Yvonou Charouzdovou vás naučí lépe zvládat stres v práci, ukáže vám, jak si najít čas pro jednoduché a osvědčené relaxační techniky a především naučí stíhat vše, co chcete. Předejděte syndromu vyhoření!

nahoru