Top vision

czen

Ing. Ondřej Staněk

Konzultant prezentačních dovedností, prezentačního designu a komunikace

Jak jste se ke vzdělávání dostal? 
Na vysoké škole jsem si začal postupně uvědomovat, že bez schopnosti dobře prezentovat sebe a výsledky své práce se moc daleko nedostanu. A věřte mi, tehdy byly moje prezentační dovednosti opravdu velmi chabé. Začal jsem se tedy zabývat studiem komunikace a veřejného vystupování, zúčastnil jsem se několika školení a začal jsem chodit do řečnického klubu. Ten jsem pak asi za dva roky dostal možnost rok vést. Ta pozice byla spojena s mnoha různými prezentacemi a vystoupeními před širší veřejností a první klienti a zakázky na sebe nenechaly dlouho čekat. Tam jsem si uvědomil, že mě nejen baví s lidmi o prezentacích mluvit, ale hlavně že jim umím pomoci posunout se v prezentacích dál.

Kde jste načerpal nejvíce zkušeností?
Nevím, jestli můžu definovat, kde jsem načerpal zkušeností nejvíce, ale vždy jsem se snažil mít široký záběr a dívat se na prezentace z mnoha úhlů. Od začátku své lektorské kariéry se pohybuji ve startupovém prostředí, kde pomáhám začínajícím podnikatelům prodávat své nápady a hledat své příběhy. Od roku 2015 vyučuji prezentační dovednosti jako předmět na Vysoké škole chemicko-technologické, s dalšími vysokými školami spolupracuji kromě přednášek pro studenty a učitele v oblasti transferu technologií. Přednášel jsem na univerzitě v litevském Kaunasu. V neposlední řadě jsou samozřejmě mí firemní klienti, u nichž se zase setkávám s jiným pohledem na prezentace. Toto poměrně široké portfolio mi zajišťuje neustálý kontakt s novými myšlenkami a různými potřebami v oblasti veřejného vystupování.

Jaký je Váš přístup k tréninkům a školením?
Pevně věřím, že existuje jeden jediný typ prezentace, a to je prezentace prodejní. Je jedno, jestli chcete někoho informovat, přesvědčit, reportovat. Nakonec jde stejně vždy o to, jestli publikum bude věřit tomu, co říkáte, jestli dokážete své myšlenky prodat. Jedná se o aktivní přístup k prezentování, který klade zodpovědnost za výsledek prezentace do rukou prezentujícímu.
Kdybych se měl zmínit o prezentačním designu, tedy tvorbě vizuálně poutavých prezentací a vizualizaci dat, pak jsem jednoznačně zastánce minimalismu.
Rád využívám moderní technologie, pokud vidím, že to klientům pomůže. Poskytuji například konzultace ve virtuální realitě, pomocí které mohu klientovi nasimulovat větší davy, a může tak připravit mnohem lépe na to, co ho čeká. 

Jakými projekty byste se chtěl pochlubit? 
Je těžké vyzdvihovat jednotlivé firmy nebo konkrétní klienty a jejich příběhy. Rád vzpomínám na realizaci akademie pro pojišťovnu Kooperativa, vzdělávacího programu, který trval dva roky a celý se točil okolo prezentačního designu. Celkem se jednalo o 20 setkání a 85 hodin školení. Podobných programů jsem už realizoval hodně, mám je rád především pro jejich efektivitu, a také proto, že si mám možnost vytvořit vztah s účastníky a školí se pak úplně jinak.
Jsem taky hrdý na to, že se mi podařilo vytvořit onlinové verze mých školení a jen v dvouletém období covidu jsem odškolil 235 školení na dálku a mohl jsem se o virtuální komunikaci leccos naučit.
Co se pak týká individuálních konzultací, vždy mě potěší, když vidím zpětné vazby na prezentace řečníků a řečnic, které jsem připravoval na konferenci nebo jim pomohl překonat strach z veřejného vystoupení.

Jakým tématům rozvoje se věnujete? 
Primárně se věnuji oblasti vystupování na veřejnosti, prezentování a rétorice. Kurzy většinou spadají do čtyř kategorií:
Prezentační design a tvorba prezentací
Vizualizace dat pro prezentace
Prezentační dovednosti
Storytelling

Pohádky jsou více než pravdivé – ne proto, že nám říkají, že existují draci, ale protože nám říkají, že je můžeme porazit.

Kurzy lektora

Prezentační designHodnocení: 1,00

Chytrá vizualizace dat v prezentacích

Přetvořte nudná data v potěchu pro oči

10. 4. 2024 Praha 1
4 990 Kč bez DPHZobrazit
Prezentační designHodnocení: 1,08

Prezentační design budoucnosti

Jak se pozná moderní prezentace? Že diváci hltají každý slide!

21. 6. 2024 Praha 1
7 990 Kč bez DPHZobrazit

Hodnocení lektora

1,00 Průměrné hodnocení lektora od účastníků

Pan Staněk je velice profesionální a vzdělaný lektor.

Účastník/ice si přeje zůstat v anonymitě.
Prezentační design budoucnosti

Video lektora

Kurz podle vašich představ

Chcete připravit školení pro celý tým? Umíme být flexibilní a přizpůsobit program kurzu vašim potřebám. Rádi vám připravíme nabídku firemního školení na míru.

mám zájem
Kurz na míru
nahoru