Top vision

czen

Tomáš Průžek, IEn.

LEAN Manager

Jak jste se ke vzdělávání dostal? 
Před 14 lety jsem pracoval u českého výrobce proudových letadel, kde jsme zaváděli lean management systém. Během své předchozí praxe jsem měl možnost zlepšovat výrobní procesy pouze z pohledu zlepšování kvality. V této společnosti jsem dostal možnost rozšířit si vzdělání studiem lean managementu na Akademii inovací a produktivity. V rámci postupného zavádění lean systému do společnosti bylo potřeba proškolit všechny zaměstnance z jednotlivých metodik, a tak jsem začal poprvé školit. Školení dospělých mě začalo bavit, takže dodnes spolupracuji s vysokými školami a se společností Top Vision, kde se snažím různými způsoby kultivovat okolí kolem sebe. 

Kde jste načerpal nejvíce zkušeností?
Říká se, že lean management se dá aplikovat v jakémkoliv oboru průmyslu, a má praxe to jen dokazuje. Svou profesní dráhu jsem začínal v automotive ve společnosti SHOWA Aluminium Czech Republic, kde jsem pracoval na několika pozicích ve výrobě a kvalitě. Dále jsem působil v letecké společnosti AERO Vodochody AEROSPACE jako Quality Manager pro zákazníky Boeing a Airbus. Později jsem z pozice Kaizen Promotion Officer odpovídal za strategické projekty zaměřené na zvýšení produktivity, zlepšování kvality a snižování nákladů u strategických dodavatelů. Ve společnosti Czech Airlines Technics jsem z pozice LEAN manažera odpovídal za snižování nákladů při údržbě letadel a leteckých komponentů. Poté jsem na pozici LEAN manažera ve společnosti ALS Czech Republic odpovídal za zvýšení průtoku vzorků a standardizaci procesů v environmentálních, food a pharma laboratořích. Věnoval jsem se i své lektorské praxi a pomáhal jsem mnoha firmám zvyšovat efektivitu procesů (např. ve výrobě CNG stanic, v rafinérském a petrochemickém průmyslu či ve výrobě tlakových nádob a nástaveb na přepravu plynů). Aktuálně působím na pozici Senior Site Continuous Improvement Specialist ve společnosti ZENTIVA, kde vedu projekty v rámci pražského výrobního závodu. Během své praxe jsem si uvědomil, jak moc je důležité propojovat zaměstnance, procesy a technologie do harmonického celku. Věřím, že na počátku všeho zlepšování je schopnost měnit sebe a své myšlení i chování.

Jaký je Váš přístup k tréninkům a školením?
Každé téma je něčím odlišné, ale ve své podstatě je mým hlavním cílem předat klientům co nejvíce informací. Všechny prezentace jsou přizpůsobené na míru klientovi. Snažím se vybalancovat pomyslnou hranici mezi teoretickými znalostmi a příklady z mé dosavadní praxe. Během školení nabízím hlavně otevřenost a rád předávám své pozitivní i negativní zkušenosti. V případě, že klienta zajímá i jiné téma, snažím se mu vyhovět a sdílím s ním informace nad rámec školení. Pokud je školení přímo u klienta, vždycky se chodím dívat do procesu, kde předávám své podněty ke zlepšení. Školení, která jsou otevřená pro veřejnost, jsou jiná. Když dopředu nevím, jaké publikum přichází a s jakým očekáváním, většinou účastníky vybízím ke vzájemné diskuzi, aby si každý odnesl něco navíc. 

Jakými projekty byste se chtěl pochlubit? 
Projekt, který bych s vámi chtěl sdílet, se týká systému třídění vzorků v laboratorním prostředí. S kolegy jsme vytvořili vizuálně barevný systém třídění vzorků již při jejich příjmu. Pracovníci jednotlivé vzorky po vyndání z chladicích tašek třídili do tří skupin.  Expresní vzorky se dávaly do červených beden, senzitivní vzorky do modrých beden a ostatní vzorky do šedivých beden. Jednotlivé barevné kategorie měly stanovený čas zpracování na návazném pracovišti ještě v den příjmu tak, abychom zajistili předání vzorků do laboratoří ve stejný den nebo během nočního svozu vzorků. Vytvořením tohoto systému jsme zvýšili průtok vzorků a mohli denně zpracovávat i 50 tisíc vzorků.

Jakým tématům rozvoje se věnujete? 
Mou profesní orientací je zavádění metod a principů LEAN managementu. Nejčastěji řeším tato témata: analýza a měření práce, normování práce, vizuální podnik, One Piece Flow, Lean Flow, zvyšování efektivity výrobního zařízení, optimalizace linek, budování efektivního výrobního systému, optimalizace pracovišť a strojního zařízení, moderace workshopů, vedení a řízení lidí, systémy motivace a odměňování pracovníků, zlepšovatelské hnutí, projektové řízení, týmová práce, štíhlý podnik, TPM, Shop Floor management, LEAN design, optimalizace hodnotového toku, metody řešení problémů, DFMEA a PFMEA, 5S a jiné.

Hodnocení lektora

1,00 Průměrné hodnocení lektora od účastníků

Kurz podle vašich představ

Chcete připravit školení pro celý tým? Umíme být flexibilní a přizpůsobit program kurzu vašim potřebám. Rádi vám připravíme nabídku firemního školení na míru.

mám zájem
Kurz na míru

Články lektora

Zlepšování administrativních procesů
Zlepšování administrativních procesů

Pro potřeby štíhlé administrativy se často využívá Value Stream Mapping, metoda mapování hodnotového toku, známá také z mapování výrobních procesů. Seznamte se s jejími výhodami.

Implementace metod efektivní logistiky s Tomášem Průžkem
Implementace metod efektivní logistiky s Tomášem Průžkem

Jaké jsou nové trendy v logistice a jaké výhody přinese zavedení principů štíhlé logistiky do vašeho podniku? To vše prozradí vedoucí neustálého zlepšování Czech Airlines Technics a náš lektor Tomáš Průžek. 

Štíhlá administrativa s Tomášem Průžkem
Štíhlá administrativa s Tomášem Průžkem

Narůstající konkurenční boj a obtížné hospodářské podmínky nás stále více nutí se zamýšlet, jak zvládnout dlouhodobé zajištění existence a rozvoje našich organizací. Jedním ze způsobů je budování tzv. štíhlé organizace, tedy organizace bez zbytečného plýtvání s efektivně řízenými procesy. Jak na to? Poradí vám specialista Tomáš Průžek. 

nahoru