Top vision

czen

Zkroťte svůj čas

Čas si nemůžeme koupit ani půjčit. Je zdarma, ale každou vteřinou je ho míň a míň. Každého čeká přesně 24 hodin denně a je jen na něm, čemu je obětuje a za co je utratí.

Právem se říká, že je to právě čas, který je tou nejdůležitější věcí, kterou v životě máme. Rozhodně ve vás nechceme vzbuzovat pocity, že byste měli litovat ztracených hodin při sledování seriálu, čekání na autobus, nebo na přátele, kteří chodí pozdě. Naopak bychom vás chtěli naučit, jak lépe alokovat oněch čtyřiadvacet hodin tak, abyste toho stíhali mnohem více. Proč? Protože stihnete-li denně o jeden pracovní úkol více, o jeden telefonát příteli více, či o jeden cvik v posilovně více, dosáhnete svého cíle dříve a budete úspěšnější a spokojenější.

Čeho vlastně chceme dosáhnout?

Problémů může být hned několik. Prvním z nich jsou přehnané a nejasně definované cíle. „Chtěl bych tuhle firmu jednou vést,“ říká si člen obchodního týmu velké korporace. To je nejasný a rozhodně vzdálený cíl. Proto je v tomto případě na místě rozdělit tento cíl do menších, dílčích milníků. Například takto: „Ode dneška za rok budu vést náš obchodní tým“. Pokud veškerou snahu a každý krok, který v práci během příštích 365 dnů uskutečníte, bude směřovat a korespondovat s tímto dílčím cílem, budete si nejpozději za rok stanovovat další dílčí milník, který vás znovu o krok přiblíží k vedoucí pozici ve firmě. A takto to funguje se vším, nejen v pracovním procesu, ale i v cestě za vysněnou postavou, nebo dokonce přečtenou knihou.

Absence delegování

Máte toho v práci až nad hlavu, ale všechno chcete přesto dělat sami, protože to druzí nezvládnou tak, jak si to představujete? To je rozhodně špatně. Naučte se delegovat, vyplatí se to, a nejen kvůli zefektivnění vaší práce, ale i zlepšení vašich vztahů s kolegy.

Příliš velký rozsah

I když nás ve škole učili, jak skvělý byl renesanční člověk Leonardo da Vinci, v dnešní rychlé době to není zcela možné. Běžný člověk se dost dobře nestane jaderným fyzikem, úspěšným literátem, ředitelem nadnárodní společnosti a majitelem olympijské medaile v lukostřelbě. Ne najednou v jednom životě. Zde je potřeba slevit ze svých tužeb a dětských snů a začít se orientovat na jednu či dvě oblasti. Je rozhodně lepší se naplno vložit do plnění jednoho cíle, než rozložit naši snahu do pěti nijak nesouvisejících oblastí.

Zbytečná byrokracie

Tabulky, každodenní porady, zdlouhavé e-mailové komunikace. Odpusťte si tyto zdlouhavé činnosti, které vás zdržují od produktivní práce a mají tendenci přispívat k bobtnání a zahlcování každého pracovníka ve firmě. Pokud zrovna nejste někdo, kdo by si ze své pracovní pozice mohl dovolit tuto „byrokracii“ zakázat, alespoň nenápadně ukažte vašemu šéfovi tento, či jiný článek o efektivitě práce.

Plánujte

Naučte se oddělovat důležité od nepodstatného, stanovte si priority. Velmi pomáhá také každodenní checklist, který si jednoduše připravíte při cestě do práce, nebo během snídaně. Jasně stanovené úkoly vám pomůžou lépe se orientovat v tom, co všechno dnes musíte splnit, lepší motivaci pak zajistí pravidelné odškrtávání položek checklistu. Více o plánování a efektivním time-managementu vám poradíme v našem e-booku Plánujte.

Mocné slovo „NE“

Nebojte se odmítnout a vyjádřit svůj nesouhlas. Slůvko NE patří k těm nejkratším, přesto se mnohdy neříká lehce. V práci se bojíme odmítnout šéfa, v soukromém životě rodinné příslušníky nebo přátele ve snaze udržet si jejich přízeň. Výsledek? Jsme vyčerpaní, naštvaní a trápí nás pocit viny. Zvládnutí umění říkat NE vám může změnit život.

Každý má právo prosazovat své záměry, samozřejmě s ohledem na práva druhých. Je přirozené, že děláme i kompromisy, nikdy bychom však neměli přistoupit na strategii permanentního souhlasu. Pokud jste vstřícní, od druhých očekáváte pravděpodobně stejný přístup. Nebuďte zklamaní, pokud se vám podobné ochoty nedostane. Respektujte právo druhého na odmítnutí.

Nenechte se vyrušit

Trvá několik minut, než se dostaneme do fáze flow, ve které se plně soustředíme na plnění jistého úkolu. Může to být ale jen pár sekund, které nás z tohoto stavu vytrhnou a celý proces plnění úkolu se výrazně zpomalí. Naučte se „nasadit si klapky na oči“ a zacílit přímo před sebe, třeba na monitor počítače. Nereagujte na příchozí e-maily, textovky, zprávy na facebooku. V open space používejte sluchátka (v některých případech i špunty do uší). Nenechte nikoho, aby vám narušil vaše plné soustředění, a garantujeme vám, že úkol splníte v rekordním čase.

Pozor na nečekané situace

Cink! Nová zpráva: „Potřebuji to ASAP!“. V případě, že máme jasně rozvržený časový plán, nám tato urgentní situace rozhodí celý den. Počítejte každý den s dostatečně velkou časovou rezervou, aby se vám nezačaly úkoly kumulovat. Pak totiž ve vašem plánu vzniká chaos, což rozhodně nechcete.

Hlavně v klidu

Při tvorbě plánu se pokuste najít čas také na nezbytnou relaxaci, klidnou večeři (ne takovou, při které budete někam spěchat), četbu knihy a především spánek. Nejlépe se vám bude pracovat při duševním klidu a vyváženosti.

Zkroťte váš čas s námi

Naučte se řídit svůj čas, plánujte efektivně své úkoly a zbavte se stresu na oblíbeném kurzu Krotitelé času. Těšíme se na vás!

 

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru