Top vision

czen

V čem spočívá kouzlo koučinku?

V posledním desetiletí slovo koučink v českém prostředí zdomácnělo a skloňuje se ve všech pádech. Lidé využívají kouče pro svůj profesní i osobní rozvoj a studují koučinkové kurzy a akademie, aby sami mohli pomáhat ostatním. Je to jen módní vlna, nebo se koučink dostal na výsluní právem? V čem spočívá jeho kouzlo a jak může být užitečný?
 

Ujasníte si cíle a snadněji jich dosáhnete

Současný koučink má kořeny v moderní humanistické psychologii, která se na člověka začala dívat jako na osobnost s velkým potenciálem růstu. Koučinkové metody našly uplatnění nejprve ve sportovním prostředí, později pronikly i do firem. Podstatou koučování je kladení přesně mířených otázek, s jejichž pomocí vám kouč pomůže pojmenovat vaše cíle a vize i nalézt cestu, která vede k jejich uskutečnění. Pokud však očekáváte, že vám kouč poradí a řekne, co a jak máte udělat, budete zklamáni. Kouč vychází z přesvědčení, že řešení nosíte v sobě, a pomůže vám jej objevit. Společně s vámi odhalí váš potenciál a přiměje vás jej využít při překonávání překážek na cestě, která vede ke splnění vašich vysněných cílů.
 

Klíčové je umění klást otázky

Umění klást koučovací otázky se může stát přínosem například pro vaši manažerskou práci, ale i pro váš osobní rozvoj. Jednoduchý koučovací rozhovor uplatníte třeba i při výchově svých potomků. Základy koučinku, které využijete jak v profesním, tak v osobním životě, si můžete osvojit na stejnojmenném dvoudenním kurzu z naší nabídky. Jestliže už máte zkušenosti s vedením lidí jako manažeři, interní lektoři a trenéři a rádi byste při své práci uplatnili koučovací metody, pak můžete zvolit Koučování pro manažery. Díky koučovacím principům budete schopni dostat ze svých podřízených či kolegů to nejlepší, aniž byste na ně vyvíjeli nátlak nebo jim cokoliv nařizovali. Podpoříte tak nejen jejich výkony a prosperitu vaší firmy, ale i svou autoritu.
 

Koučujte sami sebe

Někdy je těžké vyznat se ve vlastních myšlenkách a pocitech a zjistit, co vlastně chceme. Trápí nás pochybnosti, ochromuje nás nejistota a možná i názory okolí. Self Coaching vám umožní na tohle všechno zapomenout – ujasníte si priority, prozkoumáte vlastní přání a objevíte schopnosti, které ve vás dřímou. Díky koučinku se naučíte střízlivě vyhodnotit aktuální situaci a pojmenovat svá skutečná přání a cíle. Objevíte odpovědi na otázky uvnitř sebe sama a poznáte, co musíte změnit, abyste překonali překážky nebo dokázali učinit obtížné rozhodnutí.
 

Kouč není psycholog

Traumata z minulosti, prožité rozchody a dramatické životní změny dokážou člověka potrápit řadu měsíců a připravit jej o spoustu energie. U kouče však v těchto případech pomoc nehledejte – jeho úkolem je podpořit vás ve vašem růstu a dosahování cílů, nikoliv při vyrovnávání se s minulostí.
 

Pokud si však přejete lépe využít svůj potenciál, pak pro vás koučink může být skvělým pomocníkem.

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru