Top vision

czen

Umění prosadit vlastní názor

Všichni usilujeme o harmonické vztahy s druhými. A proto ustupujeme a ustupujeme, až dospějeme do bodu, kdy už není kam ustupovat. Lektorka Eva Marková vám ve svém článku připomene, že byste měli klást sami sebe vždy na první místo.

Je to každodenní záležitost. Něco po někom chcete. Prosadit se můžete na mnoho způsobů. Z titulu síly, pozice, pomocí lstí, manipulací a podobných strategií. Ty bývají rychlé a funkční. Tedy i oblíbené, než je druhá strana prokoukne. A to netrvá dlouho. Pak to jde taky férově. A to je to nejjednodušší, čisté řešení, s ohledem na vztah s vaším protějškem. Přesto se paradoxně zdá být pro mnohé nejsložitější. A co když naopak něco NEchcete?


NE dvakrát jinak


„NE, Pavle, promiň. Auto ti nepůjčím. Bála bych se o vás oba. Ale ráda tě hodím na autobus."

Vs.

„Pavle, já bych ti tak moc ráda to naše auto půjčila. Ale ty nevíš, co se stalo! Naše teta z Aše, tu neznáš, včera volala, vážně omarodila, nikoho jiného už nemá, tak za ní musíme na ten víkend jet, zjistit co a jak, obstarat jí... Takže to auto potřebujeme, no, protože chápeš, to je úplný konec světa... Nás to opravdu moc mrzí... Nezlobíš se?"


Která verze je ta vaše? Pokud máte skutečně v pohraničí nemocnou tetičku, beru i druhou. Pokud se bojíte půjčit Pavlovi auto, protože nedůvěřujete jeho řidičským schopnostem, použijte raději tu první, asertivní, ne fantazii. Proč se to zdá být tak obtížné? Zpravidla proto, že si nejsme jistí sami sebou. Pochybujeme o tom, co chceme udělat, a o právu stát si za svým. Tu vnitřní nejistotu a strach odhalí vždy a spolehlivě ta masa slov kolem. Nic neoslabuje jakýkoliv projev víc než přemíra mluvení. A co na to řekne Pavel?

„V pohodě, tak já si tu svoji cestu přehodím na příští víkend. Domluveno?"


NE, které není slyšet


Je to úplně přiměřená reakce. Mohl někde v tom přívalu vět slyšet jasné „NE"? Sotva. Pavel slyší: „Moc ráda ti to auto půjčím... Bla bla bla, nezlobíš se?" Přesně takhle to funguje. A míč je opět na vaší straně. Ale nějak nám ztěžkl... Každý další rozhovor už bude jen složitější a bohužel často i trapnější. A všechno jen proto, že se bojíme říct věci tak, jak je cítíme. Často v mylném přesvědčení, že přímá formulace by mohla být pro druhého zraňující. Cesta ven z takových křečovitých úvah a interakcí existuje!


Asertivita je všechno to, co pomáhá k důstojnému a partnerskému jednání s druhými. Tedy především posiluje vás a vaše schopnosti a dovednosti. Pomáhá vám jednat podle toho, co opravdu chcete či nechcete, bez nesmyslných vytáček, slovních omáček, ospravedlňování a jiných zbytečností. Zjednodušuje komunikaci a tedy i život.


Chce to odvahu a trénink. Přijďte mezi nás na kurz Umění prosadit vlastní názor a dostanete dvojitou dávku obojího. Seznámíte se s lidmi, kteří řeší a prožívají situace velmi podobné těm vašim. Ale především zjistíte, že to jde a že se není čeho bát! Těším se na vás!

Eva Marková

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru