Top vision

czen

Talent Management - 3 tipy jak pracovat s talentovanými lidmi

Práce s talentovanými lidmi je jeden ze základních předpokladů pro prosperující a dobře fungující společnost. Často se setkáváme s jedinci, kteří oplývají různými talenty. Víme ale, jak s nimi pracovat tak, aby jejich talent byl využit na 100%?


1. Identifikace správného talentu

Rozpoznání talentu je vůbec ta nejtěžší a zároveň nejdůležitější věc. To, že někdo má s určitou problematikou zkušenosti neznamená, že má talent. Zkuste položit otázku, proč ho daná problematika naplňuje a sledujte, s jakým nadšením a vášní je o ní schopen mluvit.

Pokud talent hledáte mezi skupinou lidí, položte jednomu po druhém stejnou otázku a pozorujte reakce ostatních během toho, co jeden z nich povídá. S velkou pravděpodobností dokážete rozeznat ty, kteří se skrytě nudí a ty, které zajímá pohled na jejich vášeň ze zkušenosti někoho jiného.

 

2. Snažte se poskytnout maximální podporu pro jeho rozvoj

Každý talent by se měl rozvíjet ať už je na jakékoliv úrovni. Proto nezapomínejte svým talentům nabídnout různá školení, kurzy nebo přednášky s mistry v oboru. Dopřejte jim zkrátka možnost vyvíjet všechny aspekty jejich vloh. Nemusí se ale vždy týkat právě jeho problematiky, nikdy přeci nevíte, jestli nepracujete s multitalentem!

Většina talentovaných lidí má přirozenou tendenci svůj talent vyvíjet. Pokud ale narazíte na jedince, který stagnuje, zkuste ho k přirozenému vývoji lehce popostrčit.

 

3. Dopřejte mu volnost při pracovním/kreativním procesu

Mnohdy souvisí talent s kreativitou, a jak je dobře známo, kreativita se bohužel nedostavuje každý pracovní den od 8 do 16 hodin. Zkuste probrat se svými zaměstnanci, kdy jsou nejproduktivnější a dopřejte jim flexibilnější pracovní dobu nebo částečný homeoffice, pokud je to ve Vaši společnosti možné. Jak kdysi řekl Arthur Schopenhauer, Obyčejný člověk přemýšlí, jak by zaplnil čas. Talentovaný člověk se ho snaží využít. ”

 

Nezapomínejte také na to, že úspěšné věci málo kdy vznikají v komfortní zóně a proto zkuste být k novým nápadům z řad Vašich talentovaných zaměstnanců více otevření.

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru