Top vision

czen

Syndrom vyhoření se utváří skrytě

„Pokud se nezastavíte a nezačnete fungovat jinak, donutí vás k tomu časem zaměstnavatel nebo vaši blízcí." To je hlavní myšlenka kurzu Jak se vyhnout syndromu vyhoření. Kurz vede mentorka a koučka Eva Marková, která je autorkou článku.

Cílová stanice. Konec. Stav naprostého duševního vyčerpání. 73.0. To je kód diagnózy pro dnes tolik obávaný syndrom vyhoření. Ano. Je to nemoc. Není na týden. Stejně tak, jak dlouho o ni usilujeme, se jí i zbavujeme. Zní to děsivě? Po právu.

Život ve vlastních rukou...

A teď dobrá zpráva. Syndromu vyhoření se dá celkem snadno předcházet. Dokonce výrazně lépe než jiným neduhům. Tato prevence se navíc velmi pozitivně odráží v mnoha oblastech života. Vždyť kdo by se nechtěl cítit dobře, mít energii a čas na rodinu, koníčky a radovat se ze života, že?

Syndrom vyhoření může postihnout každého. Není rozhodující, zda jste muž, žena, kolik je vám let, kolik škol jste vystudovali, ani to, jak zdraví, silní a zdatní se cítíte. Klíčové je, jak žijete. Způsob života si určuje každý z nás, i když mnoho lidí si myslí, že jsou to okolnosti, povinnosti a odpovědnosti a kdeco dalšího. Mimochodem právě to bývá jedním z prvních symptomů; přestat mít svůj život ve vlastních rukou.

Příběh, který může být i váš...

Jana se po mateřské do práce těšila. Nastoupila do malého týmu obchodníků a byla nadšená. Jen doma už během večerů nestíhala všechno tak, jako když byla doma celé dny. Začala chodit později spát, aby domácnost byla perfektní. Z práce mezitím odešla kolegyně Jany, která tak musela převzít její klienty, než najdou někoho nového. Jana přirozeně nemohla stihnout práci za dva, tak si ji začala brát domů. Co nestihla v týdnu, dělala během víkendů. Únavu zaháněla stále silnější kávou, bolesti hlavy a zad tabletkami. Na děti a manžela zbývalo čím dál míň času, což byl pro Janu velký zdroj stresu. Zjistila, že sklenka vína ho docela příjemně povolí. S přáteli takřka přerušila kontakt, o času pro sebe nebo své záliby nemohla být vůbec řeč. Když kolem druhé ráno padala do postele, usnout nemohla...

V zajetí MUSŮ...

To je jen začátek jednoho příběhu, kterých je bohužel nepočítaně. Vám to taky určitě někoho připomnělo. Jana měla to štěstí, že si dokázala říct o pomoc dřív, než se u ní syndrom vyhoření projevil. Realita příběhu byla taková, že v práci nikdo nového kolegu nehledal, protože Jana agendu za dva lidi a jeden plat zvládala. Manžel nejen že neocenil, jak se Jana honí, ale její úsilí jí vyčítal, protože se cítil na vedlejší koleji. Děti máminu menší míru pozornosti uchopily zcela přirozeně svému věku, až začaly mít problémy ve škole. Přestože Jana dělala, co mohla, nikdo ji nepodpořil, nepochválil, ani jí nepomohl. Stala se pro své okolí uštvanou, rozmrzelou, nepochopenou ženou v zajetí svých MUSŮ (od slova muset).

Osvoboďte se...

Na našem kurzu Jak se vyhnout syndromu vyhoření zjistíte, jaké dispozice pro vznik syndromu máte a do jaké míry jste jím ohroženi. Současně získáte komplexní program pro preventivní boj už s prvními symptomy syndromu. Přijďte! Váš život je ve Vašich rukou.

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru