Top vision

czen

Sociální izolace versus ponorka

Jak prožíváte karanténu? Patříte k těm, kteří jsou sami a trpí sociální izolací, nebo k těm, kteří nejsou nikdy sami a trpí ponorkovou nemocí? Přinášíme vám pár rad, jak toto náročné období přežít.

 

Sociální izolace

Sociální izolace je stav, kdy je člověk vyčleněn z víru společnosti, tráví čas doma a není v kontaktu s lidmi. Nyní se v této situaci kvůli karanténě ocitla spousta lidí. Sociální izolace může vést k pocitu osamělosti až k depresi. Nemá dobrý dopad ani na naši imunitu, kterou teď potřebujeme ze všeho nejvíc.

Sociální izolace postihla především SVĚT SINGLES. Single domácnosti dnes tvoří třetinu všech domácností v ČR. Podobný trend můžeme sledovat i v jiných evropských státech. Ve Švédsku obývá jednočlenné domácnosti dokonce více než polovina populace. Ne všichni singles si však svou samotu vybrali. Někteří z nich tak mohou samotou trpět.

 

 

Nemůžete jít ven? Jděte dovnitř

Indický mystik OSHO perfektně popsal rozdíl mezi samotou a osamělostí. Podle slovníku se jedná o synonyma, ale podle OSHA jde o dva naprosto odlišné stavy. OSAMĚLOST definoval jako absenci druhých. Je to negativní stav, kdy nám chybí lidé. Bojíme se být sami a nedokážeme být sami. SAMOTU naopak popsal jako přetékající přítomnost sebe sama. Je to pozitivní stav, je to radost být sám sebou.

OSHO řekl: "Být sám, to je jeden z nejnádhernějších zážitků. Nikdo vás neobtěžuje, nemusíte se nutit k tomu, abyste plnili očekávání druhých lidí. Když jste sami, můžete si dělat, co chcete. Můžete cítit, co chcete."

Když nemůžete jít ven, jděte dovnitř. Poznávejte sami sebe. Ponořte se sami do sebe. Dělejte věci jen pro sebe. Ne pro druhé, abyste na ně udělali dojem. Udělejte si zdravou snídani - jen pro sebe. Posilujte a protahujte se - jen pro sebe. Pěkně se oblékněte - jen pro sebe. Odveďte skvělou práci - jen pro sebe. Zapalte si svíčky - jen pro sebe. Napusťte si horkou vanu - jen pro sebe. A užívejte si to!

Nepotřebujete okolí, aby vás ocenilo. Oceňujte se sami. Nepotřebujete okolí, aby vás odměnilo. Odměňujte se sami. Nepotřebujete okolí, aby vás ohodnotilo. Ohodnoťte se sami.

 

Ponorková nemoc

Ponorková nemoc se vyznačuje pocity klaustrofobie, které se dostavují, když jsou lidé uzavřeni příliš dlouho v malém prostoru. Sympatie mezi partnery nebo přáteli se postupně proměňují v antipatie, nesnášenlivost narůstá a napětí stoupá. Objevují se slovní útoky, které mohou přejít i v útoky fyzické. V Číně několikatýdenní karanténa vedla ke zvýšení rozvodovosti.

Proč si v karanténě najednou vadí lidé, kteří spolu za normálních okolností dobře vycházejí? Nastala nová situace a je tedy třeba vytvořit si nové rituály. Oba partneři však mohou mít odlišná očekávání. Jeden z partnerů očekává romantickou večeři při svíčkách a hodiny konverzace u skleničky vína, ale jeho protějšek na to nemá náladu, protože má rozečtenou napínavou knížku. Snadno může dojít ke konfliktu. Oba partneři se pak mohou domnívat, že nejsou kompatibilní a že se k sobě naprosto nehodí.

Komunikujte v klidu. Sdělte si svá vzájemná očekávání a pokuste se najít kompromis. Vy nemusíte plnit očekávání druhých lidí, stejně jako oni nemusí plnit ta vaše. Společně si naplánujte příští dny, abyste se vyhnuli frustraci a zklamání.

Vzájemně se respektujte a dopřávejte si prostor. Protože v karanténě ho máte extrémně málo.


Chcete ještě více inspirace? Najdete ji v kurzu Na emoce bez emocí.  

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru