Top vision

czen

SMALL TALK | umění společenské konverzace

„Small talk, tedy krátká konverzace bez faktického obsahu, má mnohem větší společenský, sociální a pracovní význam, než si připouštíme. Dokáže rozpouštět ledy, vytvářet iluzi známosti, ukotvuje nás v sociálním prostředí, vytváří pocit bezpečí. Benefitů je hodně a klady tohoto umění jednoznačně převažují nad jeho zápory," říká lektor Jiří Dohnal


Ale jak na to?


Ale jak se do small talku pustit, abychom jen neblábolili? Mluvme, mluvme, mluvme! Mluvme každý den a s kýmkoli. Řekněme sousedovi, že mají u dveří hezkou rohožku. Zeptejme se člověka ve výtahu, co že to má za krásnou vůni. Pochvalme úřednici náramek nebo její profesní znalosti. Učme se mluvit s cizími lidmi v situacích, kde o nic nejde, a ostatní pak bude hračka. Pokud jste málomluvní, můžete zůstat klidní. Small talk je ze své povahy krátká interakce. Svůj účel splní i pár desítek sekund. Nemusíte mluvit hodiny.


Přerušte hlasité ticho


Představte si, že stojíte se svou tchyní ve frontě na banány nebo čekáte se svým šéfem u výtahu. Oba se na vás hezky usmívají, jako by něco po vás chtěli. Pozdravit? To jste udělali. Tak co víc? Zarputilé mlčení atmosféru neodlehčí a ignorace druhého už vůbec ne. Jakým tématem ale přerušit to hlasité ticho, abychom nevypadali vtíravě, hloupě, podlézavě, ale spíše nenuceně, přátelsky a jako společenští tvorové?


Small talk nám pomůže ve velkém spektru situací. Od těch běžných až po konfliktní vyjednávání. Pomůže nám v pracovním životě i v osobním.


Smalk talk můžeme použít pro lidi, které známe, ale také pro jedince nám naprosto neznámé – jako odrazový můstek. Smalk talk nám může při prvním setkání v nemalé míře usnadnit společenský styk, z formální atmosféry můžeme brzy učinit atmosféru neformální.


Kde hledat témata?


Počasí. Na první pohled je to trochu otřepané téma. Na pohled druhý je počasí dobrým tématem. V daný okamžik ho prožíváme my i náš protějšek, má mnoho podob a způsobů, jak o něm hovořit, jsou stovky. Angličané jsou pravými mistry v hovoru o počasí. Nebojme se vzít si z nich příklad.


Konkrétní situace a místo. Rozhlédněme se okolo a okomentujme, co nás zaujalo. Byl to květináč na chodbě s podivně vyhlížející rostlinou? Zajímavá mozaika na stěně? Fronta u kantýny?


„Jak se máte a jaký byl Váš den?" Projevme zájem o druhého a máme na několik minut vystaráno. Náš protějšek nám pak sám nabízí témata, která můžeme rozvíjet dále. U small talku zkusme rozvíjet témata, která jsou pozitivní.


Denní cestování. Co si pod tím představit? Od vybavení vozů městské hromadné dopravy přes vkusně posprejované zastávky až po nabídku občerstvení na čerpací stanici.


Komplimenty. Patolízalové nebývají oblíbení, ale pokud myslíme slova chvály upřímně, rozhodně potěšíme. Vhodně zvoleným komplimentem ohledně oblečení nebo nějakého doplňku zahájíme konverzaci příjemným způsobem.


O čem nemluvit?


Rodina. Náboženství. Sexuální orientace. Obecně - pokud je téma příliš osobní, pak není vhodné.


Klepy o komkoliv.


Politika a cokoli s konfliktním potenciálem. „Slávie vyhrála, super!" „Josef Novák je jediný možný kandidát na prezidenta republiky." „Jste taky pro zavedení trestu smrti? Já rozhodně!" Smyslem small talku není šíření vlastního názoru ani změna postoje jiných lidí ke světu.


Tabu jsou také diskuse o výši platu a finančních poměrech. Na druhou stranu ani neutrální náměty jako kvantová fyzika do small talku nepatří. Velká a složitá témata nechme na jiný typ debaty. Mysleme na to, že konverzaci musíme být schopni kdykoliv dvěma větami ukončit.


Vhodně zvolené téma je základem úspěchu, ale není to všechno.


Forma převažuje nad obsahem


Small talk není o geniálním obsahu. Není to reklama. Je to výměna energie, navázání kontaktu... Více než obsah je důležitá forma. Usmívejme se, buďme zdravě asertivní, mluvme pomalu a dostatečně nahlas, dávejme najevo vstřícnost. Nebojme se prokázat zájem o osobu našeho konverzačního partnera a pokládejme přiměřené otázky. Buďme dobrými posluchači a neskákejme do řeči.


Pokud dodržíme všechny nebo aspoň některé z uvedených pravidel, pak nespočet situací pro nás bude příjemnější, řada konfliktů nenastane a zajímavé příležitosti si nás najdou snáz. Pokud se chcete na small talk připravit důkladněji, rád vás uvidím ve svém kurzu Small Talk.  


Jiří Dohnal, lektor semináře Small talk

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru