Top vision

czen

(Ne)typické obtížné situace leadera v korporaci

Dobrý manažer zvládá kvalitní a dobře načasovanou sebeprezentaci a sebeprosazení stejně jako schopnost čelit „špinavým“ korporátním trikům. Někdy vás však přehnaná kontrola a neefektivní porady mohou pořádně vyčerpat. Co s tím? Kde brát motivaci a jak se pohybovat v „pool of crocodiles“ radí náš lektor Jiří Kula.

Co Vás přivedlo k vytvoření tohoto kurzu?

Ta myšlenka ve mně zrála už dlouho. Pohybuji se v korporacích celý život a už snad neexistují žádná „tabu“, se kterými bych se nesetkal. Co mi však vždy chybělo, byl nedostatek odpovědí na různé špinavé triky a nekalé praktiky, kterých je ve velkých firmách a speciálně v mezinárodních korporacích spousty.  A protože jsem si v těch situacích musel poradit, tak jsem si to začal zaznamenávat a postupně to vypiloval do tipů a praktických návodů.

Mohl byste uvést příklady takovýchto situací?

Určitě a rád. Kolega nebo podřízený vám jde po krku. Může to mít různé formy, intriky, pomluvy, kradení vašich nápadů, atd. Ve firmě je průšvih a jiné oddělení nebo jiná jednotka vás obviní, že za to můžete vy. Házení bomb na mítincích, kde máte jen pár vteřin na to, abyste to zastavil. Dále radím, jak odmítat nebo bojovat proti přehnané kontrole a mikromanagementu, nebo co dělat, když po vás z centra chtějí nesmysly, které nemohou fungovat v naší kultuře.

Z jakého důvodu je v podtitulu kurzu uvedeno „pool of crocodiles“?

Název vychází z mé návštěvy krokodýlích farem v Indii, kde mi chování těchto plazů připomínalo korporátní situace. Zažil jsem zde mnohem větší konkurenci a boje než s opravdovou konkurencí na trhu. Speciálně mezi jednotlivými jednotkami koncernu je často bratrovražedný boj, kdy navenek jsou vidět na nástěnkách krásné korporátní hodnoty a na tvářích všech profesionalita a úsměvy, ale v realitě musíte mít hodně ostré lokty a znalosti jak tyto situace řešit, abyste se prosadil.

Komu by kurz nejvíce pomohl?

Určitě těm, kteří řeší podobné situace, jaké jsem popsal výše. Dále těm manažerům, kteří se chtějí v korporacích prosadit. Myslím, že by si tento trénink užili zkušení šéfové, kteří už v bazénu krokodýlů plavou a chtějí si rozšířit repertoár technik a triků. Stejně tak všichni ti, kteří v něm teprve začínají plavat a nemají čas ani trpělivost si to všechno metodou pokusů a omylů projít, ale chtějí získat šanci na zkratku v seberozvoji.

Ještě bych dodal, že si myslím, že je trénink ideální pro manažery v maticových strukturách, kde se některé výše popsané praktiky, které dříve byly běžné jen mezi jednotkami firem, přenesly i dovnitř těchto jednotek.

Jedním z mých přesvědčení je, že byznys je o tom, abychom se prosadili a ne o tom, abychom se všichni měli rádi. Zároveň je to však nás život a je potřeba, aby nás to bavilo. Takže, ačkoliv se na tréninku řeší docela citlivé a mnohdy i nepříjemné věci, tak mohu slíbit, že to vedu zábavnou formou a že vyznění je velmi pozitivní a s úsměvem na tváři.

Jiří Kula

Jiří Kula

Kouč a krizový manažer, Global Restructuring and Business Integration Vice President ve společnosti ESAB Group

Další články autora

Manažer do naha s Jiřím Kulou
Manažer do naha s Jiřím Kulou

Odhalte a překonejte své překážky s Manažerem do naha, novým kurzem, vedeným Jiřím Kulou, expertem na řešení strategických otázek top managementu a současným viceprezidentem společnosti ESAB Group. Odkud se vzal chytlavý název a jaké že jsou přednosti nového tréninku, to vše odhaluje v rozhovoru zkušený krizový manažer.

Přizpůsobit se je otázka „přežití“, říká Jiří Kula
Přizpůsobit se je otázka „přežití“, říká Jiří Kula

Každá změna představuje vyšší nároky na manažery, zvláště když působí v multikulturním prostředí. Své o tom ví Jiří Kula, kouč a globální manažer, kterého jsme se během letu do Indie zeptali na to, jak přežít v korporaci.

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru