Top vision

czen

Naučte se vycházet s problémovými kolegy

Problematičtí kolegové nám mohou v práci pořádně zatopit. Mnohdy se stává, že tato nepříznivá situace a spor v kanceláři vedou k výpovědi ze strany zaměstnance, která je spíše útěkem z bojiště. Problémové osobnosti se ale vyskytují téměř v každé firmě, pojďme se s nimi tedy seznámit.

O koho jde?

Vztahy se spolupracovníky se stávají důležitou součástí života. V práci mnoho z nás tráví podstatnou část týdne, a tak je vždy příjemné, když s kolegy dobře vycházíte. Navíc je dokázáno, že pozitivní vztahy zvyšují produktivitu práce a přispívají k vyšším výkonům. V zájmu zaměstnavatele by tedy měla být snaha o vytvoření perfektního pracovního týmu, ve kterém bude docházet k dokonalé synergii.

Stejně jako v džungli si budete muset i v kanceláři dát pozor na Dravou šelmu, prototyp zaměstnance, který jde při svém jednání takzvaně přes mrtvoly. Vyhrožování, psychický nátlak, ani hrubá slova mu nejsou cizí a i když k vám vždy mluví s úsměvem na rtech, vstřícnost od něj rozhodně nečekejte. Šelmu dokáže porazit jen statečný, vytrvalý lovec s dobrou taktikou, proto si při jednání s těmito osobami dodejte odvahy a přidejte špetku kultivované bojovnosti. Vůči narážkám se braňte a nedejte znát vaše slabosti. Na silnějšího lva si přece tygr netroufne.
 

Garantujeme vám, že na každém pracovišti se objeví alespoň jedna Drbna. Navenek velmi přátelská a srdečná osoba, která je zadobře se všemi kolegy. Jakmile ale opustíte kancelář, okamžitě začne s pomlouváním za vašimi zády. Skrze překrucování a přibarvování detailů, které o vašem životě zjistila, vám dost dobře může zkazit renomé mezi ostatními kolegy. Proto se braňte, jak nejjednodušeji to jde – s takovou osobou komunikujte pouze na pracovní úrovni a nic z osobního života, co by vám mohlo uškodit, rozhodně neodhalujte.

Znepříjemnit pracovní dobu by vám mohl i pan kolega Všeználek. Ten má na veškerou vaši činnost vlastní názor a co je horší, pokaždé vám předvede alespoň tři pádné důvody, proč danou činnost děláte špatně, a jak by na vašem místě postupoval on. Všeználek nesnáší opačný názor a za každou cenu si prosazuje ten svůj. Při řešení úkolu se pravděpodobně nevyhnete jeho otevřeným názorům, a tak ideální radou je v tomto případě kompromis, kombinace jeho a vašich možností, případně hlasování, pokud je zde možnost, že Všeználkův názor bude přehlasován.

 

Více inspirace najdete v kurzu Vyjednávání v každodenních situacích

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru