Top vision

czen

Naučte se správně rozhodovat

Život nám přináší spoustu rozhodnutí. Některá z nich jsou pro nás lehká a některá naopak těžká. Někdy se dokážeme rozhodnout z minuty na minutu a někdy nad rozhodnutím přemýšlíme týden. Každé rozhodnutí ovlivňuje nejen náš život, ale i život druhých, a to k dobrému či špatnému. Musíme si také uvědomit, jaká rozhodnutí pro nás nejsou tolik důležitá, ty zautomatizovat, a zbytečně nad nimi neztrácet čas a energii.


Zachovejte chladnou hlavu

Nejtěžší rozhodnutí jsou pro nás taková, která děláme pod tlakem, kdy jsme často nuceni k rychlému a nepromyšlenému výroku. V takových případech je nejlepší zachovat chladnou hlavu a dát na svůj instinkt.


Uvažujte racionálně

Při rozhodnutí, na které máme více času, v řádu několika hodin, se vyplatí udělat rozhodovací analýzu a nespoléhat pouze na intuici. Zapojte logiku, získejte zpětnou vazbu třeba od spolupracovníků, shromážděte si co nejvíce informací, zhodnoťte potenciální rizika a až poté učiňte konečné rozhodnutí.


Rozhodujte se zodpovědně

Řešením není nechávat rozhodnutí na jiných a zbavovat se tím vlastní zodpovědnosti. Rádi se vyhýbáme situacím, kdy jde o důležitá rozhodnutí. Možná dokonce cítíme strach a úzkost, když si uvědomíme následky, které špatné rozhodnutí může zanechat.
Buďte odvážní a vezměte otěže do vlastních rukou! Rozhodněte se tak, jak to považujete za nejlepší. Budete na sebe hrdí, pokud se rozhodnete správě. A pokud ne, nepropadejte panice. Špatná zkušenost vám přinese poučení a posune vás dál.


Těžká rozhodnutí nechte na ráno

Ty nejdůležitější a největší rozhodnutí dělejte raději ráno, kdy jste čerství a odpočatí. Pokud se na důležité rozhodnutí pořádně vyspíte, přes noc se vám věci vyjasní a případné negativní emoce, které mohou váš úsudek ovlivnit, vychladnou. Přivstaňte si, protože právě ráno je nejproduktivnější částí dne.


Nebojte se chyb

Svět patří odvážným, a proto nečekejte na to, až se vše vyřeší samo, nebo to za vás udělá někdo jiný. Žádný učený z nebe nespadl a věřte tomu, že váš nadřízený udělal v životě také špatná rozhodnutí a ne jednou šlápnul vedle. Nedovolte strachu, aby vás ovládl a buďte odvážní! Bez občasného zariskování většinou nedosáhnete kýženého úspěchu.

 

Pokud budete ve svých rozhodnutích zpočátku chybovat, nevěšte hlavu. Harry S. Truman pravil „Kdykoli udělám nějaké špatné rozhodnutí, prostě jdu dál a udělám nové.“ Chybovat je lidské a nikdo z nás není dokonalý. Předchozí špatná rozhodnutí hoďte za hlavu, ono to s přibývajícími zkušenostmi půjde.

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru