Top vision

czen

Naučte se říkat NE

Nebojte se odmítnout a vyjádřit svůj nesouhlas

Slůvko NE patří k těm nejkratším, přesto se mnohdy neříká lehce. V práci se bojíme odmítnout šéfa, v soukromém životě rodinné příslušníky nebo přátele ve snaze udržet si jejich přízeň. Výsledek? Jsme vyčerpaní, naštvaní a trápí nás pocit viny. Je načase s tím něco udělat – zvládnutí umění říkat NE vám může změnit život.

 

Nebuďte přehnaně vstřícní

Každý má právo prosazovat své záměry, samozřejmě s ohledem na práva druhých. Je přirozené, že děláme i kompromisy, nikdy bychom však neměli přistoupit na strategii permanentního souhlasu. Pokud jste vstřícní, od druhých očekáváte pravděpodobně stejný přístup. Nebuďte zklamaní, pokud se vám podobné ochoty nedostane. Respektujte právo druhého na odmítnutí.

 

Posilujte své sebevědomí

Důležitým předpokladem pro úspěšné odmítnutí je zdravé sebevědomí. Jste-li nejistí v mezilidském vztahu, přehnaně se snažíte druhému zavděčit a bojíte se odmítat jeho požadavky. Tím si ovšem nadále podkopáváte vlastní sebevědomí a ztrácíte úctu i v očích druhého. Máte-li ke vší smůle co do činění s manipulátorem, buďte si jisti, že vaší slabosti dokonale využije. Ujasněte si, co je vaším přáním, nastavte si hranice, za něž nepůjdete, a své obvyklé ANO občas nahraďte slůvkem NE. Brzy poznáte, že prožívat rovnocenné vztahy se vzájemným respektováním práva na odmítnutí je mnohem lepší – ať už jde o vztahy v zaměstnání, nebo v rodině.

 

Odmítnout lze i bez jasného NE

Možná se vám trochu uleví, když si uvědomíte, že ono obtížné NE nemusí vůbec zaznít. Komunikujte otevřeně a přímo, dejte najevo, že chápete druhou stranu, ale trvejte na svém. Můžete nabídnout alternativní řešení, ale neustupujte ze své pozice. Jestliže vás kolega už poněkolikáté za sebou žádá, abyste na sebe převzali část jeho povinností, nebojte se ohradit: „Vím, že toho máme tento týden všichni hodně, a chápu, že pracujeme jako tým. Mám ale pocit, že poslední dobou už zneužíváš mé ochoty. Nezlob se, ale dnes se musím plně věnovat svým úkolům.“ A vidíte, žádné NE jste přitom říct nemuseli!

 

Neomlouvejte se a nevysvětlujte

Pokud se vám podaří odmítnutí jasně vyslovit, zvládli jste první fázi. Protistrana se však v tomto okamžiku ještě nemusí vzdát. V žádném případě se proto neomlouvejte a nepouštějte se do sáhodlouhého vysvětlování. Pokud jste už stručně popsali své důvody, zbytečně je dál nerozvíjejte. Zdatný vyjednavač nebo manipulátor by se totiž vaše argumenty okamžitě pokusil zlehčit nebo vyvrátit a vaše pozice by byla oslabena. Možná byste nakonec ustoupili a opět by vás ovládly pocity viny a méněcennosti.

 

Naučte se říkat NE

Zdá se vám to složité? Nemějte obavy, všechno lze natrénovat! Sebevědomí můžete získat díky kurzům komunikačních dovedností. Máte-li potíže se sebeprosazením v zaměstnání, cítíte-li se zneužívaní pro svou přílišnou ochotu a vstřícnost, doporučujeme vám kurz Umění prosadit vlastní názor.  

Myslíte si, že umíte říkat NE? Museli jste se této dovednosti učit, nebo jste s odmítáním neměli nikdy problémy? Už jste někdy řekli NE i svému nadřízenému? Jsme zvědaví na vaše zkušenosti!

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru