Top vision

czen

Na co musí myslet mladý leader?

Podle studií je KAŽDÝ DESÁTÝ leader ve své nové roli skvělý hned od prvního dne. Devět z deseti leaderů na sobě musí více pracovat. V čem začínající leadeři selhávají? Většinou se dopouštějí stále stejných chyb. Pojďme se na tyto přešlapy podívat zblízka. 

 

Welcome on board

Vítejte v top managementu! V organizační struktuře společnosti jste vystoupali až na vrchol. Tím jste se oficiálně přesunuli do sociální skupiny ONI. Kdo jsou ONI? Z pohledu vašich podřízených jsou ONI ti privilegovaní, kteří jsou odměňováni pouze za dosažení dané pozice, aniž by skutečně pracovali. Z vašeho pohledu jsou ONI ti, na které se svaluje odpovědnost za všechny neúspěchy. 

Realita je taková, že teď ten rozjetý autobus řídíte vy. Vy máte v rukou volant a rozhodujete o tom, kudy pojedete dál. Jenomže po cestě můžete narazit na nejrůznější problémy. Co když má motor vašeho projektu poruchu? Co když vašemu týmu dochází palivo? Kdykoliv se objeví problém, vy jste ten, kdo ho musí vyřešit. 

 

Síla je v otevřené a obousměrné komunikaci 

I když jste na svou novou pozici pyšní, arogance nyní musí stranou. Buďte otevření k názorům svých podřízených. V začátcích potřebujete jejich zpětnou vazbu, abyste věděli, co můžete dělat lépe. Pozice leadera vyžaduje velkou dávku sebereflexe. 

Řešení problému nemusí přijít vždy od vás. Využívejte mentální kapacitu svého týmu. Se skvělým nápadem může přijít někdo, do koho byste to vůbec neřekli. Podporujte své lidi v tom, aby za vámi chodili s vlastními návrhy na zlepšení. Naslouchejte!  

 

Nezapomínejte na seberozvoj a rozvoj týmu

Když na pozici leadera začínáte, není jednoduché najít si čas na vzdělávání a seberozvoj. Přitom právě kurzy a koučinky vás posunou nejrychleji vpřed a nejlépe vás připraví na roli leadera. Pomohou vám tréninky soft skills, které vás naučí prosazovat vaše nápady v rámci korporace nebo vést produktivní porady. Nezapomínejte ani na hard skills, abyste porozuměli podnikovým financím nebo pracovnímu právu. 

Také vzdělávání a rozvoj vašeho týmu je kontinuální záležitost. Lidé, kteří začínají na nových pozicích, jsou jako neopracované diamanty. Když budete s potenciálem vašich podřízených dále pracovat, můžete od nich v průběhu času očekávat daleko lepší výkony a výsledky.  

 

Nechte druhé zazářit

Někteří manažeři věří, že na nebi může svítit jen jedno slunce, a proto svým podřízeným nedávají příležitost zazářit. Většinou jde o mikromanažery, kteří kontrolují každý krok svého týmu, aby pak mohli každý úspěch přisuzovat sami sobě. Neštěstím mikromanažerů je, že po čase už pod nimi pracují jen “plniči přání nadřízeného”, kteří nemají vlastní nápady a názory. Talentovaní lidé si najdou nové šéfy, kteří jim budou nadšeně naslouchat. 

Mnozí manažeři si myslí, že jejich podřízení jsou motivováni především penězi. Ale tak to není. Pro pracovníky je velmi důležité UZNÁNÍ jejich práce. Přejí si čelit výzvám, rozvíjet své schopnosti a být ve své práci úspěšní.

Chcete ještě více inspirace? Najdete ji v kurzu Klíč k úspěšnému leadershipu nebo 7 nejužitečnějších principů v praxi manažera

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru